Politika

CSS predlaže nastavak REFORME POLICIJE: Osloboditi se uticaja politike

Nespremnost policijskih organa da se samostalno uhvate u koštac sa raznim oblicima teškog i organizovanog kriminala odraz je neadekvatne policijske strukture i sistema koji nije funkcionalan u smislu provođenja efikasnih istraga teškog organizovanog kriminala, automatske razmjene podataka i prekogranične razmjene podataka, saopšteno je iz Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine.

CSS predlaže nastavak REFORME POLICIJE: Osloboditi se uticaja politike
Foto: Amir Kuburović-Radio Sarajevo/RAS Srbija

U saopštenju, koje potpisuje direktor Denis Hadžović, dodaju da se na sve ove nedostatke jasno ukazuje u nedavnom Mišljenju Evropske komisije o BiH, ali identične zahtjeve vidimo i u novom pristupu EU o Integrisanom upravljanju na području unutrašnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Osnovni cilj je izgradnja kapaciteta i promovisanje reformskih procesa u zajedničkim naporima zamalja regiona u borbi protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu – navode u CSS.

Rascjepkan sistem

Oni objašnjavaju da će za policijske strukture u BiH ovi zahtjevi EU za unapređenjem regionalne saradnje u domenu borbe protiv teškog organizovanog kriminala biti posebno problematični imajući u vidu rascjepkan i neadekvatan unutrašnji sistem sigurnosti sa izraženim nedostacima koji su prepoznati od strane međunarodne zajednice.

– Potrebno je što prije nastaviti sa reformom policije u BiH i otkloniti značajan politički uticaj koji se u proteklim godinama nadvio nad sektorom unutrašnje sigurnosti kako bi se građanima pružila adekvatna zaštita i omogućilo da policija djeluje u njihovoj najboljoj službi – navode oni.

Zarobili državu

Ističu da je posebno bitno osloboditi daljnji proces reforme političkog uticaja i prepustiti stručnoj i profesionalnoj zajednici da otpočne promjene sistema kako bi se unaprijedio sigurnosni ambijent i onemogućilo kriminalnom miljeu da zarobi državu u svojoj “hobotnici”, a građanima priuštio dostojanstven i normalan život u svom okruženju.

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Oni navode da smo u posljednje vrijeme svjedoci velikog broja slučajeva organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini koji se ispoljio u vidu profesionalnih ubistava, reketiranja, otmica, krijumčarenja velikih količina droge i organizovanih mreža za ilegalno prebacivanje migranata ka željenim destinacijama.

Kriminalci na slobodi

Javnost je imala priliku da bude upoznata sa činjenicom da u njihovom komšiluku nekažnjeno i sasvim lagodno žive i djeluju neki od čelnika velikih evropskih ili pak lanaca svjetskih kriminalnih grupa, koje se bave krijumčarenjem droge i oružja, te dijelovi i ogranci nekih od trenutno najvećih regionalnih mafijaških grupa poput škaljaraca ili kavčana, odnosno beogradskog klana ili albanskih mafijaških krugova.

Scroll Up