Politika

Čubrilović nakon što NIJE PRIHVAĆEN izvještaj Anketnog odbora: Najviša zakonodavna institucija Srpske sačuvala dignitet

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je najviša zakonodavna institucija Republike Srpske sačuvala dignitet i zaštitila Ustav Srpske načinom na koji je glasano o izvještaju Anketnog odbora o stradanju Davida Dragičevića.

Čubrilović nakon što NIJE PRIHVAĆEN izvještaj Anketnog odbora: Najviša zakonodavna institucija Srpske sačuvala dignitet
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Članom 70 Ustava precizno je definisano šta je obaveza Narodne skupštine Republike Srpske i kako treba da se ponaša. Svakom drugačijom odlukom Narodna skupština bi se umiješali u rad drugih institucija, prije svega pravosudnih, što sigurno nije naš posao – rekao je Čubrilović .

On je istakao da je dobro što se sada zna stav Okružnog tužilaštva Banjaluka u slučaju stradanja Davida Dragičevića, jer kao i svi ljudi u Republici Srpskoj i narodni poslanici žele da se konačno otkrije istina.

Predsjednik parlamenta je ponovio da je Narodna skupština pokazala svoj puni demokratski kapacitet formiranjem Anketnog odbora i pokazala da su narodni poslanici spremni da raspravljaju o svim pitanjima društva u skupštinskim klupama.

– Narodna skupštuina je u kapacitetu koji ima učinila sve što je mogla, formirala Anketni odbor, koji je, nažalost, izašao iz ovlašćenja. Još jednom želim da ponovim da smo ušli u donošenje zaključaka kojim se izražava osnov sumnje u postojanje krivičnog djela, bez obzira da li je ta kvalifikacija da je riječ o samoubistvu ili ubistvu, i prekršili član 70 Ustava kojim su striktno definisane nadležnosti Narodne skupštine. Da smo prihvatili izvještaj Anketnog odbora kojim se kvalifikuje djelo jasno bi uveli Narodnu skupštinu u vanustavno djelovanje jer je Anketni odbor, kao njeno tijelo, nije nadležan da daje kvalifikacije što definiše član 99 Poslovnika Narodne skupštine – pojasnio je Čubrilović.

Pročitajte još

On je naglasio da je Tužilaštvo jedino mjerodavno da kvalifikuje krivično djelo i da je sve drugo klasična politizacija. – Narodna skupština i ja kao njen predsjednik nemamo mandat ni po Ustavu, niti po jednom zakonu da se miješamo u rad pravosuđa – konstatovao je predsjednik Narodne skupštine.

On je ponovio da je Narodna skupština pokazala svoj puni demokratski kapacitet formiranjem Anketnog odbora i pokazala da su narodni poslanici spremni da raspravljaju o svim pitanjima društva u skupštinskim klupama.

– Narodna skupština je u kapacitetu koji ima učinila sve što je mogla, formirala Anketni odbor, koji je, nažalost, izašao iz ovlašćenja. Još jednom želim da ponovim da smo ušli u donošenje zaključaka kojim se izražava osnov sumnje u postojanje krivičnog djela, bez obzira da li je ta kvalifikacija da je riječ o samoubistvu ili ubistvu, i prekršili član 70 Ustava kojim su striktno definisane nadležnosti Narodne skupštine. Da smo prihvatili izvještaj Anketnog odbora kojim se kvalifikuje djelo jasno bi uveli Narodnu skupštinu u vanustavno djelovanje jer je Anketni odbor, kao njeno tijelo, nije nadležan da daje kvalifikacije što definiše član 99 Poslovnika Narodne skupštine – pojasnio je Čubrilović.

U skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine, nakon današnjeg glasanja, prestao je rad Anketnog odbora.

Scroll Up