Politika

Čubrilović: Srpska za evropski put, ali ne i za prenošenje nadležnosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je Srpska odlučna i spremna da sprovodi reforme radi ubrzanja evropskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenošenja nadležnosti.

Čubrilović: Srpska za evropski put, ali ne i za prenošenje nadležnosti
FOTO: SRNA

Komentarišući preporuke Evropske komisije u vezi sa problemima u pravosuđu BiH, Čubrilović je istakao da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nema nijedna država EU.

Za Srpsku je neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, centralno pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostepenost postupka – rekao je Čubrilović na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.

Govoreći o međunarodnom uticaju u BiH, Čubrilović je istakao da je prestala potreba za postojanjem OHR-a i da to nije u skladu sa suverenitetom BiH, niti njenim težnjama za članstvo u EU.

Foto: Srna
Foto: Srna

– Proces zatvaranja OHR, započet 2008. godine, traje predugo. OHR je trebao davno biti zatvoren – rekao je Čubrilović.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da je Čubrilović u vezi sa problemima funkcionisanja vlasti u BiH rekao da je neophodno insistirati na primjeni mehanizma koordinacije, te sve eventualne reforme i izmjene regulativa bazirati u njegovom okviru.

– Problem nefunkcionisanja institucija se nalazi u Federaciji BiH. Srpska je u zakonskom roku primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcionišu nesmetano i stabilno – istakao je Čubrilović.

On je rekao da su mišljenja u Srpskoj takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da Republika u vezi s tim pitanjem nema konstruktivnog sagovornika u FBiH.

– Na sceni je politička opstrukcija formiranja Savjeta ministara u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ona dolazi iz političkog Sarajeva – ocijenio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine Milan Petković i Senad Bratić, te članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Prihvati notifikacije