Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Čubrilović: Srpska za evropski put, ali ne i za prenošenje nadležnosti

Politika
Autor:

Foto: Srna

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je Srpska odlučna i spremna da sprovodi reforme radi ubrzanja evropskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenošenja nadležnosti.

Komentarišući preporuke Evropske komisije u vezi sa problemima u pravosuđu BiH, Čubrilović je istakao da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nema nijedna država EU.

– Za Srpsku je neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, centralno pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostepenost postupka – rekao je Čubrilović na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.

Govoreći o međunarodnom uticaju u BiH, Čubrilović je istakao da je prestala potreba za postojanjem OHR-a i da to nije u skladu sa suverenitetom BiH, niti njenim težnjama za članstvo u EU.

Foto: Srna

– Proces zatvaranja OHR, započet 2008. godine, traje predugo. OHR je trebao davno biti zatvoren – rekao je Čubrilović.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da je Čubrilović u vezi sa problemima funkcionisanja vlasti u BiH rekao da je neophodno insistirati na primjeni mehanizma koordinacije, te sve eventualne reforme i izmjene regulativa bazirati u njegovom okviru.

– Problem nefunkcionisanja institucija se nalazi u Federaciji BiH. Srpska je u zakonskom roku primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcionišu nesmetano i stabilno – istakao je Čubrilović.

On je rekao da su mišljenja u Srpskoj takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da Republika u vezi s tim pitanjem nema konstruktivnog sagovornika u FBiH.

– Na sceni je politička opstrukcija formiranja Savjeta ministara u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ona dolazi iz političkog Sarajeva – ocijenio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine Milan Petković i Senad Bratić, te članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO