Svijet

"ČUDOVIŠTE" Lovac na uragane zabilježio kako je Dorijan protutnjao kroz Bahame (VIDEO)

Lovac na oluje Džoš Morgerman snimio je zastrašujući video koji pokazuje šta su tokom prolaska uragana Dorijan pretrpili stanovnici luke Marš na ostrvu Abako, u sjeverozapadnom dijelu Bahama.

"ČUDOVIŠTE" Lovac na uragane zabilježio kako je Dorijan protutnjao kroz Bahame (VIDEO)
FOTO: ICYCLONE/YOUTUBE SCREENSHOT

Morgerman je iz prve ruke zabilježio dolazak uragana, udar, te prvi, drugi i treći dan poslije. Snimak ne samo što pokazuje brutalnu snagu oluje, već i šokantne posljedice. Uragan je za sobom ostavio humanitarnu krizu, najmanje 50 mrtvih, više od 1.000 nestalih i hiljade preživjelih bez vode, hrane i skloništa.

Imao sam osjećaj kad sam sletio na Abako da će to biti lov vijekova – rekao je on.

Tokom boravka na Abaku on se oglašavao povremeno preko društvenih mreža, kako bi informisao prijatelje i rođake da je živ i nepovrijeđen. Morgerman je opisao prilazak uragana Dorijan ostrvu “poput kugle za kuglanje”.

– Imamo savršeni direktan udar – rekao je tada.

Na snimku se vidi bijes uragana kategorije 5. Morgerman je naveo da su “stvarno destruktivni vjetrovi” duvali oko pet sati. On je dodao da je uragan Majkl, kojeg je pratio prije godinu dana, bio mnogo brži od Dorijana. Morgerman je proveo 90 minuta ispred Dorijanovog prednjeg “zida oka”, što je masa oblaka i zona najsnažnijih vjetrova, a skoro dva sata u njegovom “mirnom djelu”. Opisao je kako su automobili uništavani i bacani, a njihovi dijelovi iskidani.

– Bio sam veoma uplašen. NIsmo mogli izdržati drugu polovinu oluje u malom bunkeru u koji smo se sklonili – rekao je Morgerman, prenio je Vašington post.

On se nada da će njegov snimak podstaći ljude na akciju i pružanje pomoći ljudima koji su pogođeni prolaskom uragana.

– I dalje tragaju za tijelima – istakao je istraživač.

Morgerman je do sada ispratio više jezgra uragana od bilo koje žive osobe i zvijezda je rijalitija “Čovjek uragan” čija će prva epizoda biti prikazana u nedjelju na kanalu Sajens. Njegove potrage odvele su ga širom svijeta, posebno na lokacije gdje su česti uragani, poput Bahama ili Filipina.

– Ljudi koji su navikli na uragane dobiju lažan osjećaj sigurnosti. Nisu ni shvatili da će Dorijan biti potpuno čudovište – rekao je on.