Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČULI GLAS MLADIH U Brčkom obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavnici tri skupštinske komisije sastali su se danas sa predstavnicima Savjeta mladih Brčko distrikta, koji okuplja 12 udruženja.

– Odlučili smo da danas naši sagovornici budu mladi, da razgovaramo o njihovim problema i da nađemo načine i mehanizme da njihova ozbiljna razmišljanja o načinu rješavanja tih problema pretočimo u strateške dokumente i planove – rekao je Nenad Kojić, predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava.

Suad Burić, predsjedavajući Komisije za mlade, istakao je da su željeli saslušati sve što mladi imaju da kažu o problemima sa kojima se susreću i da ih je posebno zanimalo da li se susreću sa bilo kojim oblikom diskriminacije vlasti spram mladih.

– Ako imamo tendenciju prevelikog odlaska mladih sa prostora BiH i Brčko distrikta, onda mora da postoje razlozi za to. Stoga želimo čuti njihova otvorena razmišljanja o tim pitanjima, u prvom redu o nepotizmu u oblasti zapošljavanja i svim drugim problemima koje imaju – rekao je Burić.

Lidija Ljubojević, predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost polova, smatra da je ovo bila prilika da čuju mlade i saznaju šta oni misle o pravima građana Brčko distrikta, da li i u kojoj mjeri postoji diskriminacija i koliko doprinosi odlasku mladih iz Brčko distrikta.

Harun Šabanović, potpredsjednik Savjeta mladih Brčko distrikta, rekao je da ova asocijacija aktivno radi na poboljšanju kvaliteta života i standarda mladih ljudi i da će uskoro Skupštini Distrikta predstaviti akcioni plan za buduće aktivnosti.

– To je rezultat konferencije koju smo imali ove godine, a tiče se zapošljavanja, obrazovanja i mnogih drugih tema, sve u cilju zadržavanja mladih na našim prostorima – rekao je Šabanović.

Istakao je da očekuju da Skupština podrži zaključke konferencije mladih koji se, između ostalog, odnose na uspostavljanje jednog poslovnog inkubatora koji će služiti mladim privrednicima prilikom pokretanja poslovnih inicijativa.

– Želimo da radimo i na pitanjima stipendiranja kako bi oni koje stipendira Brčko distrikt ostali – zaključio je Šabanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO