Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČUVAJU PRIRODU, OPREMAJU ŠKOLU Učenici iz Prnjavora posljednjih godina prikupili više od 14 tona PET ambalaže

Regioni
Autor:

Foto: Srna

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Prnjavoru tokom šest godina koliko traje akcija prikupljanja PET ambalaže na reciklažu je poslato više od 14 tona PET ambalaže ili više od 350.000 plastičnih flaša, rekla je psiholog škole Jelena Radivojević Stupar.

Ona je povodom današnje velike akcije prikupljanja PET ambalaže napomenula da je to ogromna količina otpada koja zahvaljujući ovakvim aktivnostima nije završila u rijekama i u prirodi, nego je ponovo našla primjenu u izradi plastičnih stolova, stolica i slično.

– Od prikupljenog novca uspjeli smo kupiti tri klima-uređaja, televizor, opremili smo kabinet informatike u Štrpcima, svake godine uređujemo školska dvorišta i ukoliko postoji potreba pomažemo učenicima slabijeg materijalnog položaja da odu na ekskurziju ili u školu u prirodi – pojasnila je Stupareva.

Današnje prikupljanje ambalaže bilo je organizovano na osam punktova, a osmislili su i edukativne letke u kojima se sugrađanima daju savjeti kako PET ambalažu pripremiti za reciklažu, ali i sugeriše da u konstrukcije ne odlažu smeće.

– Nažalost četiri godine kako imamo konstrukcije i svaki put kod pražnjenja pronalazimo i kućni otpad kojem tu nije mjesto. Kontejneri kako naši tako i Komunalnog preduzeća `Park` koji služe za odvojeni otpad nisu mjesto za odlaganje kućnog otpada. Zato želimo da zamolimo naše sugrađane da odvajaju sekundarne sirovine – naglasila je Stupareva.

Foto: Srna

Ona je podsjetila da škola na području grada ima postavljenih 12 metalnih konstrukcija u koje građani mogu svakodnevno odlagati PET ambalažu.

– Svakodnevno PET ambalažu odvajamo i u školi. U hodnicima imamo posebne kante koje nam je doniralo preduzeće `Vodovod` i učenike praktično učimo da amlabažu odvajaju na licu mjesta. To je jedna lijepa aktivnost kojom se učenici uče da se od otpada, odnosno nečega što nam ne treba može zaraditi novac i upotrijebiti za nešto jako korisno – pojasnila je ona.

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje u dvorištima centralne škole u Prnjavoru i u područnoj školi u Štrpcima danas su prvačići sa svojim roditeljima i učiteljicama posadili cvijeće.

Tokom jučerašnjeg dana učenici viših razreda u Štrpcima takođe su sadili cvijeće, ali i okopali voćnjak, malinjak, zasad aronije, dok je ekološka sekcija naučila jedan prvi razred kako se sade takozvane žive olovke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO