Kultura

Čuvar sjećanja na slavnog glumca: Na Domu mladih u Srpcu oslikan mural (FOTO)

U čast srbačkom glumcu Uglješi Kojadinoviću ovih dana oslikan je mural na zidu Doma mladih u Srpcu kojeg je izradio likovni umjetnik Đurađ Stevanović iz Šapca.

Oslikan muran Uglješi Kojadinoviću na Domu omladine u Srbcu
FOTO: RADIOSRBAC SRBAC/FACEBOOK/SCREENSHOT

Idejni tvorac je bio jedan od vlasnika obližnjeg paba “Ejt” Slaviša Stojković, koji kaže da su se planovi počeli rađati nakon promocije monografije o ovom glumačkom velikanu, autorke Branke Sančanin.

Glumac Uglješa Kojadinović dobio svoj mural u SrpcuNakon biste koja stoji u parku iza Dječijeg vrtića u Srpcu i…

Posted by RadioSrbac Srbac on Tuesday, September 19, 2023

– Uglješa Kojadinović je bio jedan od naših najvećih umjetnika i dobro je poznato da je veliki dio slobodnog vremena provodio u kafani, tako da u tome ima simbolike. Naša vizija je da napravimo kultnu kafanu koja bi okupljala mlade ljude sličnog razmišljanja i da istaknemo umjetničku dimenziju ovog mjesta za koje se nadamo da će biti prepoznatljiv dio Srpca – rekao je Stojković.

Sestričina čuvenog glumca Vanja Malešević kaže da je oduševljena gestom svojih sugrađana koji nisu zaboravili Uglješine glumačke bravure po kojima je bio poznat širom bivše Jugoslavije.

Pročitajte još

– Jako me je dirnulo što sjećanje na njega i dalje živi i što mladi ljudi, koji nisu tada bili ni rođeni, dobro znaju šta je predstavljao u pozorišnoj i filmskoj umjetnosti na našim prostorima. Muralom sam prezadovoljna, jer do sada niko nije uspio tako vjerno da dočara Uglješin pogled – rekla je Vanja.

Dom kulture u Srpcu od prošle godine nosi naziv po Uglješi Kojadinoviću, a bista sa njegovim likom krasi i gradski park. Postoje i inicijative srbačkih kulturnih radnika da u centru grada bude postavljena njegova bronzana statua, prenosi Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu