Svijet

Čuveni glumac zvao Bijelu kuću zbog supruge: Džordž Kluni ljut na Bajdena, njegovoj ženi AMAL PRIJETI DEPORTOVANJE

Američki glumac Džordž Kluni navodno je pozvao Bijelu kuću da se požali jer je predsjednik SAD Džo Bajden kritikovao pravne poteze Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da uhapsi izraelskog premijera na osnovu optužbi za ratne zločine, što je slučaj na kojem je radila Klunijeva supruga Amal.

Amal Kluni i Džordž Kluni
FOTO: SARAH YENESEL/EPA

Prema pisanju Vašington posta, Kluni je navodno pozvao Bajdenovog savjetnika Stiva Riketija, da izrazi zabrinutost zbog toga kako je Bajden osudio najavu glavnog tužioca MKS Karima Kana, kao “nečuvenu” i nagovijestio sankcije protiv suda.

Amal Kluni je savjetnik Kana, britanskog advokata koji je prošlog mjeseca zatražio od MKS da odobri naloge za hapšenje Benjamina Netanjahua i ključnih lidera Hamasa zbog sukoba u Gazi i napada 7. oktobra.

Pročitajte još

Predsjednik Bajden je to osudio, rekavši da između Izraela i Hamasa ne postoji “moralna ekvivalencija”, i nagovijestio uzvratne sankcije zbog kojih bi Klunijeva supruga mogla da bude deportovana iz SAD, prenosi Tajms.

Kako se navodi Kluni (63) je bio posebno uznemiren zbog tog izbora riječi, navodi Vašington post, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dodaje se da je Kluni bio razočaran i zbog početne otvorenosti Bajdenove administracije za uvođenje sankcija Međunarodnom krivičnom sudu – potez koji je ove nedjelje odobrio donji dom Kongresa sa republikanskom većinom – jer bi njegova supruga mogla biti podložna kaznama.

Amal Kluni (46) bila je među panelom međunarodnih pravnih eksperata koji su pomogli Kanu da procjeni dokaze o osumnjičenim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi, a na veb-stranici Klunijeve fondacije za pravdu da “postoje razumni razlozi da se vjeruje” da su Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistava, progona i istrebljenja.

Kao advokat za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog. Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona – napisala je ona, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu