Politika

Cvijanovićeva u Petrinji: Razmotriti da se radioaktivni otpada na TRGOVSKOJ GORI izmjesti negdje drugdje

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Petrinji da je zamolila institucije i Vladu Hrvatske da razmotre mogućnost da se odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori izmjesti negdje drugdje, da bi se otklonile brige stanovništva pograničnog područja između Hrvatske i Srpske.

Cvijanovićeva u Petrinji: Razmotriti da se radioaktivni otpada na TRGOVSKOJ GORI izmjesti negdje drugdje
FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Cvijanovićeva je precizirala da je današnju posjetu Hrvatskoj iskoristila da prenese predstavnicima Vlade Hrvatske zabrinutost stanovništva u pograničnom području u Republici Srpskoj.

– Zamolili smo da se razmotri ta mogućnost i bili bismo zahvalni na tome jer bi naši građani u tom području živjeli sa mnogo manje briga i problema – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da je Srpska već pokazala dobre namjere prema Hrvatskoj s ciljem građenja dobrosusjedskih odnosa, podsjećajući da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik ranije iskoristio mehanizam da spriječi blokadu izgradnje Pelješkog mosta.

– Dodik je uložio veto, čime je u Narodnoj skupštini spriječena bilo kakva politizacija i problematizovanje pitanja izgradnje Pelješkog mosta. To je urađeno sa željom da pokažemo da je svaki dobar infrastrukturni projekat za neku državu u našem okruženju dobar i za nas. Zadovoljna sam što smo to uradili, što gradimo most na Savi i dobre odnose sa svim susjedima – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na tom planu da je Srpska upućena na Srbiju, od koje dobija pomoć i s njom radi na realizaciji značajnih zajedničkih projekata.

– U tom smislu, doživljavam ovaj prostor kao mjesto koje konačno treba da posmatra stvari racionalno i da budemo solidarni i okrenuti prema privredi, razvoju i boljem životu naših građana – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva se danas u Petrinji sastala sa članovima Štaba civilne zaštite zaduženim za uklanjanje posljedica razornog zemljotresa, potpredsjednikom Vlade Hrvatske Borisom Miloševićem, poslanikom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Saboru Draganom Jeckov, te šefom poslaničkog Kluba SDSS-a Miloradom Pupovcem.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

U nastavku posjete, Cvijanovićeva će posjetiti Hram Svetog Spiridona, nakon čega je predviđeno da obiđe Glinu i Majske Poljane.

Razorni zemljotres pogodio je 29. decembra prošle godine Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.