Magazin

CVJETAĆE DO OKTOBRA Petunije zalivajte samo na ovaj način i trajaće duže

Jedna od najzahvalnijih ljetnjih biljaka jeste petunija. Ona svojim cvjetićima raznih boja upotpunjuje savršeno svaki kutak, bilo da je riječ o balkonu, prozoru ili bašti.

Cvijeće, petunija
FOTO: FREEPIK

 Otporna je na jako sunce i veoma je zahvalna za održavanje  sve što treba da uradite jeste da je svakodnevno zalivate kako ne bi dehidrirala.

Ukoliko ste ljubitelj padajućih petunija, iliti surfinija, možete ih okačiti isto na neko sunčano mjesto. Postupak njege je isti kao i kod obične vrste. One cvjetaju još od ranog proljeća, pa se na pijacama mogu naći odmah nakon 8. marta, iako je pravo vrijeme za sadnju tek od aprila. Veoma su dobar ukras za svaku baštu i cvjetaju sve do kasne jeseni. Najjači miris imaju tamno plave, koje svojom jakom bojom privlače leptire i insekte.

Pročitajte još

Kako posaditi da budu bujnije?

Preporučuje se da ovu biljku sadite u velike saksije, tako što ćete ih posaditi u grupi od nekoliko sadnica. Kada je u pitanju temperatura vode, ona ne bira pa je možete zalivati i toplom i hladnom (iako je najbolje mlakom). Kada je u pitanju orezivanje, ona se ne orezuje – sve što je potrebno je da precvjetale cvjetiće otkinete kako bi mogli da izrastu novi.

Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umjereno da ne bi krečnjakom (odstajalom došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije, piše Lepa i srećna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu