Društvo

DA BI PRONAŠLI SREĆU, SPREMNI NA SVE Rizikuju da bi ostvarili san, ali mnogi na tom putu okončaju život

Cisterne, gume, kutije, kukuruz, pšenica - gotovo da nema tovara u kome migranti nisu pokušali da se sakriju kako bi stigli do Evropske unije.

DA BI PRONAŠLI SREĆU, SPREMNI NA SVE Rizikuju da bi ostvarili san, ali mnogi na tom putu okončaju život
FOTO: V.L./RAS SRBIJA

Migranti koji su pronađeni mrtvi u kontejneru sa đubrivom u Paragvaju, kako se sumnja, krenuli su iz Srbije. Da bi pronašli svoju sreću, bili su spremni da rizikuju sopstvene živote.

Do 22. oktobra otkriveno je čak 998 migranata na granicama

Njihov slučaj samo jedan je u nizu, jer prema podacima Carinika iz Srbije gotovo da ne prođe dan a da se u nekom od tovara, na nesvakidašnjim mjestima, ne otkrije migrant.

Sve njih spaja isto – u želji za boljim životom voze se u nehumanim i nebezbjednim uslovima, bez vazduha, hrane, vode i svoj put plaćaju velikim sumama, do 5.000 evra.

Nema gdje se sve ne kriju

– Gotovo da nema tovara u kome migranti nisu pokušali da se sakriju kako bi stigli do EU. Skrivali su se među bijelom tehnikom, tekstilom, auto-dijelovima, gumama, kantama za smeće, kutijama lakova za nokte, pa do tovara kukuruza, džakova đubriva, svježih lubenica i kupusa. Pojedini migranti čak su se skrivali i u kazanima za rakiju i muljačima za grožđe, zakačeni ispod prikolica, a jedan čak i za krov velikog šlepera – pričaju za Blic u Upravi carine.

Oni se prisjećaju i slučaja kada su u dva srpska kamiona kojima je transportovana roba ka Rusiji otkrivena četvorica državljana Bangladeša.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Dvojica su bila u tovaru limora i aluminijumske trake, a još dvojica među zatvaračima. Trojica Avganistanaca su se tako sakrila u tovaru kikirikija sa susamom koji je prevožen šleperom, registracijskih tablca BiH, iz Grčke ka Sloveniji – pričaju u Upravi carina.

Koliko je opasan način prevoženja migranata ka zemljama EU govori i slučaj iz juna prošle godine, kada su četvorica Avganistanaca preminula u cisterni u Novom Sadu. Oni su tada nađeni bez svjesti, sa znacima toplotnog udara i hipoksije u cisterni koju je trebalo da operu radnici perionice u Futogu. Spekuliše se da su migranti u cisternu ušli u Ćupriji gdje je vozač prespavao jednu noć nakon što je istovario glukozu na Kosovu.

Migranti se otkrivaju pomoću skenera na prelazima

Otkrivanje migranata na graničnim prelazima većini je sigurno spaslo život, a kako navode iz Uprave carina, carinicima su od velike pomoći na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci skeneri, mobilni i stacionarni koji registruje ljudske siluete ne samo u prikolicama nego i ispod kamiona.

Hiljadu migranata za deset mjeseci

Prema podacima Uprave carina, carinski službenici su tokom 2019. godine otkrili čak 1.330 ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Ove godine, samo do 22. oktobra, otkriveno je čak 998 migranata, piše Blic.