Društvo

DA LI ĆE DOĆI DO ZATVARANJA BEOGRADA Takav plan je postojao još krajem marta

– Situacija sa korona virusom u Beogradu deset puta je teža nego u Novom Pazaru, 70 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa bilo je iz prestonice – objelodanio je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

DA LI ĆE DOĆI DO ZATVARANJA BEOGRADA Takav plan je postojao još krajem marta
Foto: Aleksandar Dimitrijevi/RAS Srbija

Brojke su danas još više poražavajuće kada je Beograd u pitanju, pošto je prema posljednjim, nezvaničnim podacima, čak 80 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa iz glavnog grada Srbije.

Skoro polovina novozaraženih na teritoriji Beograda navodi da ne zna gdje su se zarazili – istakla je prije par dana dr Darija Kisić Tepavčević.

Među zaraženima je više stotina studenata, korona virus je ušao i u domove za stara lica u prestonici, vrtiće, škole… Zato ne čudi što je prije nekoliko dana odlučeno da se u Beogradu uvedu prve restriktivne mjere, poput obaveznog nošenja maski u gradskom prevozu i u svim zatvorenim prostorima, a večeras bi predsjednik Vučić trebalo da objelodani nove mjere za prestonicu, među kojima se spominje čak i potpuno zatvaranje grada!

Zatvaranje Beograda “bilo je u igri” još krajem marta, i to svojevrsna “hermetička izolacija” 10 centralnih gradskih opština. To bi značilo da se odvoje opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Palilula, Novi Beograd, Zemun, Voždovac, Čukarica i Rakovica.

Sa druge strane bi ostalo sedam prigradskih opština: Grocka, Mladenovac, Sopot, Obrenovac, Barajevo, Lazarevac, Surčin.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić tada je rekao za Blic da se pitanje izolacije pojedinih beogradskih opština ozbiljno procjenjuje.

– Izolacija pojedinih područja bila je jedna od prvih tema našeg razgovora sa kineskim stručnjacima, koji su rekli da u ovom trenutku nema potrebe za tim. U zavisnosti od broja zaraženih ljudi i od njihovog grupisanja, od epidemioloških puteva, oni će reći kada i da li je to neophodno, a mi ćemo to sprovesti. Situacija sa korona virusom je vrlo dinamična, mijenja se iz sata u sat, tako da je teško predvidjeti da li će za tim biti potrebe u nekom trenutku – rekao je 25. marta gradonačelnik dr Zoran Radojičić.

Kako je tada objasnio prvi čovjek prestonice, “cilj izolacije pojedinih područja je smanjenje fluktuacije ljudi, odnosno mogućnosti da građani iz onih dijelova koji bilježe više zaraženih, idu u ona mjesta gdje ih je manje i time šire zarazu”.

Kako bi u sadašnjim okolnostima mogla da izgleda izolacija Beograda, teško je reći. Ipak, jasno je da građani prestonice ne bi mogli da napuštaju teritoriju glavnog grada, a skoro je izvjesno da bi se to odnosilo i na hiljade i hiljade studenata koji u njemu studiraju.

Slični primjeri su viđeni u drugim zemljama, posebno u Kini i Italiji, tačnije u Vuhanu, odnosno Milanu.