Društvo

DA LI ĆE SRBIJA DOBITI RUSKU VAKCINU? Članovi Kriznog štaba odgovorili na to pitanje

Danas je objelodanjeno da je gotova ruska vakcina.

DA LI ĆE SRBIJA DOBITI RUSKU VAKCINU? Članovi Kriznog štaba odgovorili na to pitanje
FOTO: DAVID MARIUZ /EPA

Novinare je na konferenciji za štampu Kriznog štaba interesovalo da li je Srbija već razgovarala o kupovini iste.

– Ne znam da li smo sa kompanijom koja je izašla sa prvom registrovanom vakcinom nešto dogovorili, ali da je govora o tome bilo, sasvim je jasno. Vidjećemo u bliskoj budućnosti – rekao je dr Predrag Kon.

Dr Kisić Tepavčević je podsetila “da imamo kontakte sa većinom proizvođača, sa par zemalja i definisane memorandume o saradnji, te da se čine svi napori da kada se pojavi bezbjedna i efikasna vakcina, mi budemo jedna od prvih zemalja kojoj će biti dostupna”.

FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA

– Vakcinacija je jako bitna, vakcine kao što smo rekli su nam dale ogroman doprinos, ali mora da nam bude jasno da proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze i postupke koji su strogo kontrolisani. Prioritet je bezbjednost i što veća efikasnost vakcine. Imamo definisane sve kriterijume kada je u pitanju primjena vakcine u populaciji, svaka vakcina koja uđe u zemlju prolazi te faze i postupke i to je nešto što je jasno definisano, kako za sve vakcine koje su se do sada primenjivale, tako i za one u budućnosti. Ono što jeste prioritet je prije svega bezbjednost primjene vakcine – rekla je dr Kisić Tepavčević, piše Blic.