Politika

DA LI ĆE VOJSKA NA GRANICU? Predsjedništvo BiH danas hitno zasjeda zbog migrantske krize

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za danas je zakazao hitnu sjednicu zbog migrantske krize i naročito teške situacije u Unsko-sanskom kantonu.

DA LI ĆE VOJSKA NA GRANICU? Predsjedništvo BiH danas hitno zasjeda zbog migrantske krize
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je saopštio da će danas biti hitna sjednica, ali je rekao da ne vjeruje da će polučiti neke konkretne rezultate. Nije htio, kaže, da odbije sazvati sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi konkretan plan kada je riječ o migrantskim probemima, ali, kako kaže, Savjet ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

Komšić, takođe, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministarki odbrane Marini Pendeš da naredi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inžinjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je s druge strane izjavio da niko neće postaviti vojsku na granici sa Srbijom kako bi bio spriječen ulazak migranata, iako je prije nešto više od godinu imao drugačiji stav.

Dodik je rekao da je već održana sjednica posvećena problemu migranata, na kojoj je zaključeno da treba da bude sačinjen konkretan plan i dat zadatak Savjetu ministara da to učini, ali ništa nije urađeno.

Savjet ministara, koje je trebalo da bude rješenje za migrantsku krizu, postalo je dodatni problem, jer nije ništa učinilo. Zakazao sam sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat, jer nemamo Savjet ministara koje bi moglo nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ – rekao je Dodik, piše Klix.