Svijet

DA LI JE NAKON 24 GODINE PRONAĐENO ORUŽJE Veronika ubijena prije više od dvije decenije, dok je čekala na semaforu

Španska i irska policija ispituju pištolj koji je pronađen tokom racije vile osuđenog irskog trgovca drogom Džona Giligana u španskom Alikanteu, kako bi otkrili da li je njime počinjeno ubistvo novinarke Veronike Gerin prije 24 godine.

DA LI JE NAKON 24 GODINE PRONAĐENO ORUŽJE Veronika ubijena prije više od dvije decenije, dok je čekala na semaforu
FOTO: MANU/EPA

Giligan, čija je banda ubila reporterku na periferiji Dablina 1996. godine, nikada nije osuđivan u vezi sa njenim ubistvom. Giligan je međutim, prijetio Gerin i njenom mladom sinu dok je istraživala njegovo bogatstvo i život, prenosi Guardian.

Sud u Dablinu 2001. godine oslobodio je Giligana optužbi da je naredio ubistvo novinarke. Uprkos tome što je sudija imao “ozbiljne sumnje” u vezi Giliganove umješanosti, nepotkrepljeni dokazi njegovih bivših kriminalnih saradnika nisu bili dovoljni da ga osude za ubistvo.

Prošle nedjelje detektivi su izvršili raciju kuće poznatog irskog kriminalca u španskom Alikanteu i u njegovom dvorištu pronašli pištolj iste marke i modela kao onaj kojim je ubijena novinarka prije 24 godine.

Muškarac krvnički prebio kondukterku u autobusu koja je tražila od njega da stavi zaštitnu masku

– “Colt Python”, isti model revolvera koji je korišćen u ubistvu novinarke, pronađen je zakopan u bašti – saopštila je španska policija i dodala da zajedno sa irskim kolegama rade na tome da otkriju da li se radi o istom oružju.

Kako su rekli, radi se o modelu pištolja koji je nije čest, ali da će biti potrebni mjeseci da bi se otkrilo da li u pitanju oružje kojim je počinjeno ubistvo.

Tom prilikom uhapšeni su Giligan i još pet osoba.

Džon Giligan je najpoznatiji irski kriminalac

– Uhapšene je vodio poznati irski kriminalac i bili su dio grupe nasilnih trgovaca drogom i oružjem i bili su specijalisti za isporuku ilegalne robe u Veliku Britaniju i Irsku iz Španije – saopštila je španska policija.

Tokom racije zaplijenjena su tri pištolja od 9 mm, osam kilograma marihuane i 26.000 tableta.

Veronika Gerin je radila za Sunday Independent kada je ubijena dok je čekala na semaforu na periferiji Dablina prije 24 godine.

U junu 1996. Veronika je sjedela u svom crvenom “opelu” čekajući zeleno sna semaforu, kada su pored nje proletila dva motora, a jedan od ova dva vozača ispalio je čak šest metaka u novinarku. Preminula je gotovo istog minuta.

Pročitajte još

Imala je samo 37 godina, a ubijena je zbog istraživanja na kome je dugo radila, a koje je raskrinkalo jednu od najjačih tamošnjih mafijaških grupa.

Oružje kojim je počinjeno ubistvo nikada nije pronađeno.

Zločin je doveo do suđenja Giliganu i do oslobađajuće optužbe za naručivanje njenog ubistva, ali je ipak osuđen na 28 godina zatvora zbog uvoza dvije tone kanabisa.

Uvijek je negirao umješanost u njeno ubistvo. Giligan je oslobođen iz zatvora u oktobru 2013, a sljedeće godine je pobjegao iz Irske nakon što je bio meta dva oružana napada, prenosi Telegraf.