Kolumne

Da li je oluja zaista prošla?

Hrvatska će danas po 25. put da proslavi vojno-policijsku akciju ’’Oluja’’ kojom je ova država sa svoje teritorije za sva vremena istjerala 250.000 građana.

Da li je oluja zaista prošla?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kažu u zvaničnom Zagrebu da nije bilo etničkog čišćenja, nije bilo genocida, iako je jedan cijeli narod morao da napusti vjekovna ognjišta. Ipak, i ova proslava ’’Oluje’’ nije mogla da prođe bez uvreda koje dolaze od najviših zvaničnika iz Zagreba.

Tako je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović juče glasno poručio da je ’’propala namjera da se na Haškom sudu ‘Oluja’ pokaže kao udruženi zločinački poduhvat” i da su “imali sreće” da nijedan njihov general nije osuđen za zločinački poduhvat, “što je glupa i ružna izmišljotina’’.

On je otišao i korak dalje, pa je odlikovao četiri brigade HVO, vojnih jedinica Hrvata iz BiH. Očigledno je vođa s Pantovčaka želio da se i na ovaj način dodvori proustaškim nacionalistima.

A zaboravio je Milanović da su se Srbi 1991. godine u Hrvatskoj upravo pobunili zbog sve većeg divljanja ustaša, potomaka čiji su preci u proljeće 1941. godine punili srpskim stanovništvom jame u Jadovnu, Garavicama kod Bihaća, Jasenovcu i mnogim drugim stratištima.

Dakle, jedina greška Srba bila je to što nisu pristali da ih kao 1941. odvode na strijeljanja. Nažalost, ubijanja je bilo i ovaj put. Ubijana su djeca u izbjegličkoj koloni. Petrovačka cesta ostala je od 1995. zavijena u crno. Dakle, avioni Hrvatske su duboko u teritoriji Republike Srpske i BiH na putu, čudne li simbolike, AVNOJ-a bombardovali civile koji su već napustili ‘’lijepu njihovu’’. Bio je to tužni 7. avgust.

Zločini su počinjeni i kasnije u Mrkonjić Gradu, Šipovu, Ključu, Ribniku, Petrovcu, ali za iste niko nije odgovarao, a počinili su ih pripadnici HV iz Splita i drugih mjesta u Dalmaciji.

Za svakog normalnog čovjeka to je zločin, osim za predsjednika Hrvatske i za Tribunal u Hagu.

Jasno je da je Zagreb imao podršku Zapada, kako SAD tako i Evrope, kao što je ima i sada, dok pred očima kompletne EU, bez ikakvih sankcija, slavi progon i ubistva vlastitih građana. I to pod ustaškim simbolima.