Politika

Da li je predsjedniku Hrvatske bila ugrožena bezbjednost: Milanovićevo otkazivanje posjete je NOVI PORAZ BiH

Nakon što je predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, otkazao posjetu BiH, u obe države su na snagu stupile procjene, opravdanja i optužbe. 

Da li je predsjedniku Hrvatske bila ugrožena bezbjednost: Milanovićevo otkazivanje posjete je NOVI PORAZ BiH
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Dok je iz Hrvatske stigla poruka da se otkazivanje posete temelji na bezbednosnoj proceni nadležnih institucija, iz Bosne i Hercegovine, s druge strane, tvrde da nisu postojali nikakvi podaci koji bi ukazivali na ugroženost predsjednika Hrvatske tokom boravka.

Ipak, činjenica je da je Milanović odlučio da otkaže posjetu po preporuci nadležnih institucija, zbog čega se nameće pitanje da li će to BiH koštati geopolitički, te je oslikati kao zemlju koja ne može da garantuje bezbjedan boravak zvaničnika.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka, Slobodan Župljanin, smatra da je takav korak predsjednika susjedne zemlje „strašan diplomatski poraz“ za BiH, za koji je teško pronaći opravdanje.

– Smatram da je to veoma ružna poruka za BiH, te da se tako nešto ne bi trebalo, niti smjelo događati. Da li je to bila ozbiljna prijetnja ili ne, ne mogu dati precizan odgovor, ali sasvim je sigurno da su službe koje vode računa o bezbjednosti predsednika država ozbiljne i da su odluke koje donose zasnovane na relevantnim činjenicama. Dakle, to govori da su, u najmanju ruku, postojale određene indicije koje ne bi garantovale bezbedan boravak gospodina Milanovića – rekao je Župljanin za Srpskainfo.

FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako je, kaže, poznato da je posjeta otkazana iz bezbjednosnih razloga, pred bezbjednosnim i diplomatskim službama BiH je ozbiljan zadatak – da istraže šta je bilo presudno da se donese jedna takva odluka.

Pročitajte još

– Trebaju se pozabaviti ovim pitanjem, istražiti o čemu se to radilo, šta je bio i uzrok i povod za otkazivanje posjete. BiH mora stvarati potpuno drugačije slike o sebi ukoliko želi da bude zemlja koja će u međunarodnim krugovima biti priznata – rekao je Župljanin i podsjetio na slučaj od prije nekoliko godina, koji je, smatra, takođe trebao biti ozbiljan alarm za BiH.

– Kao što znamo, prije nekoliko godina smo imali slučaj kada je u BiH bih pokušaj ubistva predsednika Srbije, gospodina Aleksandra Vučić, a bezbjednosne strukture i nadležni organi BiH se nisu nikada oglasili, niti saopštili zvanično dokle su stigli sa istragom, ko su počionici – rekao je Župljanin.

FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA
Žarko Puhovski

Politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski, smatra da iza otkazivanja posjete stoji Milanovićeva poruka. 

– Ta poruka se svodi na to da BiH da nije prava i ozbiljna država, nego nekakav tamni vilajet ili bure baruta na rubu Evrope. Nije jedini koji to misli, ali na sreću, ima i onih koji misle drugačije – zaključio je Puhovski.

Baščaršija

Sve se zakuvalo prije nekoliko dana kada je Milanović izjavio da ne postoji službeno Sarajevo, te da “gospoda iz Baščaršije od svog naroda pokušava napraviti žrtvu veću nego što jeste”. To je izazvalo buru reakcija u BiH.

Prihvati notifikacije