Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DA LI JE TAJNI PACIJENT SEBIJA IZETBEGOVIĆ? Zbog vanredne operacije uvedene posebne mjere na Kliničkom centru u Sarajevu

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Još nema zvaničnog odgovara Kliničkog centra u Sarajevu ko je pacijent zbog kojeg su u četvrtak u bolnici provedene posebne mjere, piše Avaz.ba.

Mada je očigledno da se pokušava sakriti identitet pacijenta, sumnja se da je, ustvari, operisana Sebija Izetbegović, direktorka KCUS, novoizabrana zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i supruga Bakira Izetbegovića, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

Podsjećamo da su pripreme i sama operacija u jednoj od onkoloških sala u Centralnom medicinskom bloku obavljeni pod posebnim i tajnim mjerama. U čevrtak oko 15 časova svi zaposleni, uključujući ljekare i drugo osoblje tog odjela, pušteni su kućama, piše Avaz.ba.

Na odjeljenje je sigao i jedan ljekar plastičar iz Beograda, koji je prisustvovao operaciji, koja je trajala skoro osam sati. Sve to vrijeme, do jutarnjih sati u petak, odjel je bio pod blokadom!

Pitanje je zašto se krije ime pacijenta, čak i ako je u pitanju Sebija Izetbegović. Jer, iako zdravstveno stanje običnih građana jeste njihova privatna stvar, kod Sebije Izetbegović, kao i ostalih istaknutih javnih ličnosti, to nije slučaj. Poznato je, naime, da je Sebija Izetbegović prije desetak godina vodila borbu s karcinom dojke i da je o tome poslije govorila u medijima te da je na kraju, kako je potvrdila, pobijedila tu opaku bolest.

Foto: Radio Sarajevo/RAS Srbija

Poseban tretman

Takođe, dok se mnogi pacijenti žale na nedostatak kvalitetne usluge u KCUS, gdje većinu lijekova moraju sami kupovati, a u toj ustanovi onkološki pacijenti su čak i protestirali zbog loših uslova, za neke se može osloboditi čitav sprat klinike, dovesti ljekar iz Beograda, osoblje Centra otjerati kući i, pored toga, narediti stroga tajnost o njihovom liječenju.

Baš zbog toga je KCUS, koji plaćaju građani ove zemlje, obavezan javnost ove zemlje reći koji je pacijent i po kojem osnovu imao takav, poseban i neviđan tretman.

Bolest nije sramota

Jedan od zaposlenika KCUS kazao je ranije za “Avaz” da nije etično to što je s čitavog jednog odjeljenja u četvrtak većina ljekara i drugog osoblja doslovno otjerana ranije kući sa posla. Takvo nešto nikad se nije desilo u KCUS, čak ni u vrijeme dok su se liječili najviši zvaničnici BiH. Naš sagovornik istakao je da bolest nije sramota i da nije etično da se ljudi uklanjaju s klinike i posla, kao što se desilo u četvrtak.

– Ne možete u jednoj javnoj ustanovi poput KCUS blokirati cijeli sprat, i to pod velom tajne – rekao je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO