Hronika

Da li je UBICA IZ MLADENOVCA bio sam za vrijeme masakra: Advokat porodica žrtava otkrio da postoji snimak koji bi mogao biti NOVI DOKAZ protiv ubice

Stefan Stefanović, advokat porodica žrtava iz Dubone i Malog Orašja, otkrio je da su u avgustu prošle godine dostavljeni novi dokazi protiv masovnog ubice Uroša Blažića.

Uroša Blažića odvodi sudska straža iz sudnice
FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIE

 Mi smo nove dokaze dostavili još u avgustu, ali oni još nisu ušli u proceduru otkrivanja toga šta se zaista desilo – rekao je advokat Stefanović gostujući u emisiji “Uranak” na televiziji K1.

– Očekujemo da će drugi novi dokazi biti predloženi na pripremnom ročištu. Dostavili smo i snimak na kojem se vidi još jedno lice sa Urošem Blažićem, koje je možda saučesnik, a možda i nije. Mi i dalje nemamo informaciju, iako smo snimak dostavili u avgustu i policija ga je uzela u razmatranje, ne znamo ko je ta osoba na snimku, niti nam je rečeno. Sada vršimo pritisak da se to otkrije uz pomoć medija. Predložili smo i predložićemo na glavnom pretresu da se prikaže taj snimak koji smo dostavili još u avgustu. Ta osoba se vidi u objektu koji je imao kameru. To je bilo oko deset časova, pola sata pred masakr, i drugi svjedoci su potvrdili prisustvo te osobe. Mi ne znamo o kome je riječ i zašto je ta osoba bila sa Urošem, nadam se da ćemo dobiti odgovor tokom postupka – dodao je advokat Stefanović.

Odluka ispod zakonskog minimuma

Brat od ujaka Uroša Blažića, optuženog masovnog ubice iz Dubone i Malog Orašja, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. S druge strane, Blažićev ujak Goran Gavrilović oslobođen je optužbi. Advokat Stefanović komentarisao je i kada se očekuje nastavak suđenja Urošu Blažiću, kao i nelogičnosti u dosadašnjem toku postupka.

– Postupak je bio u početku pokrenut protiv četvoro osumnjičenih u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu. Uroš i Radiša Blažić, Goran i Boris Gavrilović, to su bili sporni postupci. Nakon potvrde optužnice i podizanja, ti postupci se razdvajaju. Tako da se za Gavriloviće vodio postupak Višem sudu u Kragujevcu, a sada je i okončan. Razdvajaju se, jer ova dva djela nemaju cjelinu i nisu povezana – navodi Stefanović.

Advokat ističe da nije zadovoljan presudom koju je dobio brat Blažića, ali i naglašava da nije vjerovao da će Goran biti oslobođen.

– Za krivično djelo posjedovanja oružja i eksplozivnih naprava u većoj količini, zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina. To je najteža kvalifikacija. S obzirom na to da je pronađena automatska puška marke Zastava M56, jednoručna bomba M75, jednoručna bomba M52 i više od stotinu bojevih metaka, radi se o popriličnoj količini oružja, sasvim dovoljnoj za neki novi masakr. Velika je ozbiljnost samog djela i potpuno je neočekivano i skandalozno da je Boris dobio godinu i po dana, a da je Goran oslobođen. U obrazloženju presude se navodi da je Boris priznao djelo, da je sarađivao tokom postupka, a vjerovatno stoji i da je mlađi čovjek, s obzirom na to da ima 20 godina. To su bile olakšavajuće okolnosti koje su navele predsjednika vijeća da donese odluku koja je ispod zakonskog minimuma, što ne bi trebalo da bude slučaj – kaže Stefanović.

“I Blažićev otac mora na robiju”

Komentarišući presudu za Gorana Gavrilovića, advokat podsjeća da je on oslobođen zbog nedostatka dokaza.

– Ovo je čudno, jer su održana samo dva suđenja, glavni pretres i završna riječ. Jedno je čak pokušano da bude odloženo, jer je javljeno da je bomba u sudu tog dana, ali je ipak održano. Predsjednik vijeća ipak ne završava 31. maja suđenje, već ga odlaže zbog novih dokaza. Mi nismo u postupku i ne znamo koji su dokazi predloženi i izvedeni, ali smo vidjeli epilog od 19. juna: Boris je dobio 18 mjeseci, a Goran je oslobođen, što je nedopustivo. Po mom mišljenju, ovo je urađeno na brzinu, da bi se donijela odluka prije ljeta, dok se odugovlači sa suđenjem Urošu Blažiću, čije novo ročište još uvek nije zakazano. Nemamo informaciju ni kada će biti. Znamo samo da će biti u sklopu Okružnog zatvora – dodao je.

Stefanović objašnjava da suđenje Gavrilu i Borisu ne može uticati na suđenje Radiši i Urošu Blažiću.

Pročitajte još

– U Mladenovcu je izvršen masakr gdje je devetoro ljudi ubijeno, a 13 teško ranjeno. S obzirom na to naoružanje koje je bilo zajedničko, a koje su posjedovali i Radiša Blažić i Uroš, sa aspekta nedozvoljenog posjedovanja oružja, mi smatramo da mora biti kazna i za Radišu. Prijeti mu i kazna za teško djelo protiv opšte sigurnosti i maksimalna kazna od 20 godina. Ta dva postupka se ne mogu pravno posmatrati na isti način i ne mogu uticati na ovaj slučaj – dodao je, piše Blic.

Žalba na presudu Goranu i Borisu Gavriloviću

– Tužilac je najavio žalbu na presudu, tako da se nadamo da će presuda biti vraćena na ponovni postupak, jer smatram da nisu svi dokazi izvedeni, kao i da je ovo bio veoma ozbiljan slučaj da bi se odluka donijela na osnovu dva suđenja. Mora se ispitati još Goranova odgovornost za posjedovanje oružja. Tu bih istakao da je Boris u istrazi pred Tužilaštvom u Smederevu branio tako što je rekao da je to naoružanje dobio tako što je kosio travu na njivi i došao je jedan čovjek koji mu je donio džak sa oružjem, koje je on držao na tavanu. Totalna besmislica. U ovom odvojenom postupku pred Višim sudom u Kragujevcu, on priznaje krivicu. Očigledno je to bio neki dogovor da dobije tako nisku kaznu, jer on ne bi tek tako priznao djelo. Nelogično je da nakon takve odbrane on onda prizna djelo. Dešava se da je ta bomba najavljena baš tog dana kada je bilo suđenje u Kragujevcu. Vrlo čudne stvari – priča Stefanović.

Prema njegovom mišljenju, postoji nekoliko čudnih stvari koje je uočio tokom dosadašnjeg postupka.

– To je davanje iskaza Uroša Blažića pred Višim sudom u Smederevu, gdje on napominje da ga je taksista odvezao u Kragujevac, u selo Vinjište. Takođe je sumnjivo zašto je taksista išao preko Uba do Kragujevca; prvo su odvezli djevojku koja je navodno bila trudna kod svog vjerenika, da bi se ispostavilo da nije. Dakle, masovni ubica pokazuje empatiju prema trudnici u trenutku kada ga juri više od hiljadu policajaca i cela zemlja je na nogama. On se odlučuje na tako nešto. U svom iskazu kaže da kada je došao u taj kokošinjac, u pomoćnu zgradu kod rođaka, navodno je pretražio to mjesto i našao dvije ručne bombe, pušku i municiju. Zašto bi to neko radio u pola šest ujutru? U svom tom bezumlju, kada ga svi traže, on pretražuje kokošinjac i nalazi oružje. To je baš čudnovato. Smisleno je govorio i Uroš Blažić, koji uopšte nije morao da kaže da je našao naoružanje i pitanje je da li je našao. Zašto bi on tokom potjere za njim, tražio naoružanje od svojih rođaka, čak ga i nalazi. Vrlo čudnovate stvari koje bi trebalo da ispita Apelacioni sud i da ukine ili preinači presudu – dodaje Stefanović.

Na pitanje, da li će suđenje Urošu Blažiću biti otvoreno za javnost, advokat kaže:

– Pripremna ročišta su uvek zatvorena za javnost, tako je po zakonu. Međutim, na glavnom pretresu javnost može prisustvovati, osim ako nema određenih okolnosti zbog kojih javnost ne smije prisustvovati, a to su interes nacionalne bezbjednosti, maloljetnici, privatnost učesnika u postupku, kada su predmeti vezani za određene polne radnje, itd. Ovde nema osnova da se isključi javnost, ali tu odluku donosi predsjednik Vijeća. Mi još uvijek nemamo i ne znamo tu odluku. U narednom periodu ćemo to znati.

Porodice žrtava će do kraja biti ispred zatvora

Komentarišući činjenicu da porodice žrtava dežuraju ispred zatvora i ne dozvoljavaju majci Uroša Blažića da ga posjeti, advokat Stefanović kaže:

 To je vid protesta porodica iz Dubone. Oni se plaše da će Uroš dobijati informacije od majke. Na taj način protestuju svakog petka i tako će biti do kraja – zaključio je advokat Stefanović u emisiji “Uranak” na K1.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu