Politika

Da li je vrijeme za AMBASADORE SRPSKE: Soliranje Alkalaja u Njujorku otvara prostor da srpske diplomate vrate istom mjerom

Samostalni nastup ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja na sjednici Savjeta bezbjednosti u normalnoj zemlji bio bi razlog za smjenu, ali pošto se radi o BiH u kojoj Alkalaja štite dva od tri člana Predsjedništva, član iz Republike Srpske, Milorad Dodik, mora da nađe drugi način da reaguje.

Da li je vrijeme za AMBASADORE SRPSKE: Soliranje Alkalaja u Njujorku otvara prostor da srpske diplomate vrate istom mjerom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Alkalaj se obratio na sjednici SB UN na temu presude Ratku Mladiću, iako u Predsjedništvu BiH nije bio usaglašen tekst njegovog obraćanja na tako važnom mjestu svjetske politike.

Bez obzira što je zbog toga Dodik pismima molio zvaničnike UN da ne dozvole Alkalaju da se obrati, oni su ga ignorisali. Kontroverzni ambasador, ranije poznat kao kadar Silajdžićeve SBiH, koji je bio ministar spoljnih poslova BiH s pasošem Hrvatske, u obraćanju je zastupao isključivo stavove bošnjačke politike. Do te mjere da je morao da reaguje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osim što je Alkalajev potez ponovo potvrdio da BiH nema zvaničnu diplomatiju, sada je više nego ikad jasno da BiH nema ni jedinstvenu diplomatsku mrežu, jer je očigledno da svaki član Predsjedništva BiH ima svoje ambasadore i konzule, a u najboljem slučaju, ima ih jedan narod. Upravo u toj činjenici, smatraju poznavaoci prilika, leži mogući odgovor Milorada Dodika, odnosno Srpske, na posljednji potez Alkalaja i njegovih mentora – Željka Komšića i Šefika Džaferovića (odnosno Bakira Izetbegovića).

– Ovo otvara prostor za potpuno drugačije ponašanje. I Republika Srpska ima svoje ambasadore BiH. Šta će se desiti ako svaki od njih prestane da se ponaša kao ambasador svih u BiH, a neformalno počne da djeluje isključivo kao diplomata Republike Srpske, predstavljajući samo njene stavove. To je jedna od realnih opcija – kaže izvor Srpskainfo.

Pročitajte još

Na pitanje da prokomentariše ovu ideju, bivši srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, slaže se da to jeste jedna od mogućih opcija „da se pokaže drugoj strani da može da se radi i drugačije“.

– Međutim, ne mislim da će dometi biti veliki za ikoga od njih ko počne tako da radi. To bi bio samo nastavak daljeg urušavanja, a rekao bih i opšteg poniženja diplomatije BiH, generalno. To je valjda i realnost odnosa u BiH, da ne može drugačije – kaže Ivanić za Srpskainfo.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Koliko se sjeća, dodaje Ivanić, u vrijeme dok je bio u Predsjedništvu nije se desilo da ambasador govori u ime BiH, a da to prethodno nije usaglašeno.

Pročitajte još

– Dodik može da pokuša da smijeni Alkalaja, ali siguran sam da za to neće dobiti saglasnost druga dva člana. Generalno, to pokazuje i nemoć da se utiče na te stvari, što naravno nije dobro ni za njega, ali nije dobro ni za BiH, jer ona pokazuje svu svoju apsurdnost time i samo se dalje razgrađuje. Što više ovakvih pojava bude to će biti manje BiH – poručuje Ivanić.

Milan Tegeltija, pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ocjenjuje da ponašanje ambasadora BiH u UN na sjednici SB UN, ne samo da prevazilazi diplomatsku praksu, nego je i protivustavno i protivzakonito. Tegeltija ukazuje da ambasadori nisu kreatori spoljne politike, niti je to Ministarstvo spoljnih poslova, nego Predsjedništvo BIH.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

– Za sve odluke koje se odnose na spoljnu politiku BIH mora se postići konsenzus svih članova Predsjedništva BIH, jer svaki član ma pravo da u slučaju neslaganja izjavi protivljenje koje posljedično takvu odluku prebacuje, kad je RS u pitanju, na Narodnu skupštinu, te ukoliko NSRS podrži protivljenje člana Predsjedništva, takva se odluka smatra odbijenom. Svako obraćanje u UN, posebno SB UN, predstavlja spoljnopolitički stav države i zbog toga se za sva takva obraćanja na nivou Predsjedništva BiH mora usaglasiti zajednička platforma. Ukoliko takve platforme nema, ambasador kao svojevrsni kurir države u UN nema vjerodostojan stav države i svako njegovo obraćanje predstavlja njegovu vlastitu proizvoljnost odnosno lažno predstavlja stav države, koji ne postoji – kaže Tegeltija za Srpskainfo.

Tvrdi da je Alkalaj obraćanjem u SB UN prekršio i Ustav i zakone, te svjesno doveo u zabludu članice SB UN i čitav svijet da BiH ima spoljnopolitički stav o pitanju koje je bilo na dnevnom redu sjednice, iako takav stav nije usaglašen na Predsjedništvu BIH, čak uz otvoreno i jasno protivljenje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BIH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Milan Tegeltija

– Pri tome, Alkalaj je uzurpirao poziciju ambasadora pretvarajući se iz kurira u kreatora spoljne politike BiH, te postavljajući sebe iznad Predsjedništva BiH. Zbog toga sve što je rekao na sjednici je isključivo njegov lični stav, koji nije imao pravo predstavljati stavom države iz koje je delegiran u UN. Ovakvo ponašanje ambasadora neminovno urušava institucije BiH i samu BiH i pokazuje da svaka priča o BiH koju priča političko Sarajevo znači u stvari priču o BiH u kojoj odlučuje isključivo političko Sarajevo, Bošnjaci, a u kojoj bi RS i Srbi trebali biti samo dekor, a ne ravnopravan partner i faktor odlučivanja. Zbog toga, ovakvo ponašanje Alkalaja je zapravo najviše naštetilo BIH, jer Srbi i Srpska nikad neće pristati da žive u BIH u kojoj bi trebali da budu samo dekor, a da neko drugi donosi odluke u njihovo ime – zaključuje Tegeltija.

Ambasadore BiH imenuje Predsjedništvo, s tim da svaki od tri člana predlaže ambasadore iz kvota Srpske i Federacije, odnosno iz reda Srba, Bošnjaka, Hrvata. Nepisano je pravilo da se članovi Predsjednišva jedan drugom ne miješaju u izbor, pa tako Dodik nije spriječio imenovanje Svena Alkalaja za ambasadora BiH pri Stalnoj misiji u UN.

Međutim, bilo je pravilo i da se jedni drugima ne miješaju u izbor kadrova za Savjet ministara BiH, pa je SDA nakon proteklih opštih izbora odbila da glasa za prijedlog iz RS za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH – Mlađena Božovića iz DNS. Još gore, SNSD i ostali su prećutno pristali na takav potez, prihvatajući da uđu u krnji saziv Savjeta ministara, u kome nisu bila popunjena sva mjesta koja pripadaju Srpskoj.

Komšić i Džaferović: Dodik ne poštuje procedure

Za razliku od Dodika, članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, smatraju da je ambasador Alkalaj imao dopuštenje za obraćanje na sjednici SB UN. U identičnim pismima koja su uputili Svenu Jurgensonu, predsjedniku SB UN, oni okreću tezu i poručuju da je Dodik taj koji ne poštuje procedure.

– Koristim ovu priliku da vas informiram da Milorad Dodik nije slijedio neophodne procedure Predsjedništva BiH kada je izražavao svoj stav kao predsjedavajući. Kao član Predsjedništva BiH, informišem vas da ne postoje određena ograničenja koja bi spriječila ambasadora Alkalaja da se obrati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN – piše u pismima.

Sudeći prema ishodu sjednice, rukovodstvo UN i SB UN poslušalo je njih, a ne Dodika.

Prihvati notifikacije