Svijet

Da li korona virus postaje "bolest mozga"? Svaki treći kovid pacijent ima mentalne poremećaje ili NEUROLOŠKE KOMPLIKACIJE

Svaka treća osoba koja je preležala Kovid-19 ima dugotrajne posljedice po mentalno zdravlje ili neurološke simptome, tvrde istraživači, a prenosi CNN.

Da li korona virus postaje "bolest mozga"? Svaki treći kovid pacijent ima mentalne poremećaje ili NEUROLOŠKE KOMPLIKACIJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Otkriveno je da čak 34 odsto kovid pacijenata dobiju neku dijagnozu neurološkog ili psihološkog poremećaja u roku od šest mjeseci od preležane infekcije, piše u studiji koja je objavljena prošlog utorka u medicinskom časopisu “Lancet Psychiatry”.

Najčešća dijagnoza bila ja anksioznost, koja je bila prisutna kod 17 odsto ispitanika, a odmah za njom i poremećaj raspoloženja zabilježen kod 14 odsto pacijenata.

Neurološki simptomi bili su češći kod hospitalizovanih pacijenata, ali su česti i kod onih koji su se liječili kod kuće ili u ambulanti, napominju istraživači.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

– Ta stopa je progresivno rasla kako se povećavala težina bolesti. Ako pogledamo pacijente koji su bili hospitalizovani, ta stopa se povećala na čak 39 odsto. Naši rezultati pokazuju da su bolesti mozga i psihički poremećaji češći nakon Kovida-19 nego nakon gripa ili drugih respiratornih infekcija, čak i kada su pacijenti izloženi drugim rizičnim faktorima. Sada moramo da sačekamo da vidimo šta će se dogoditi nakon šest mjeseci – rekao je Maksim Taket, akademski klinički saradnik iz psihijatrije na Univerzitetu Oksford i koautor ove studije.

To je do sada najveće istraživanje te vrste i uključivalo je elektronske zdravstvene kartone više od 236 hiljada kovid pacijenata, uglavnom iz SAD-a. Istraživači su upoređivali njihove podatke sa onima koji su tokom istog perioda imali druge infekcije respiratornog trakta.

Primijetili su da su oni koji su preležali korona virus imali 44 odsto veći rizik od neuroloških i psihijatrijskih bolesti u poređenju sa ljudima koji se oporavljaju od gripa.

Otprilike jedan od 50 pacijenata sa Kovidom-19 pretrpeo je i ishemijski moždani udar (“šlog”).

Ipak, korona virus ne utiče na pojavu svih mentalnih oboljenja, piše CNN.

– Dva važna negativna nalaza bila su povezana s Parkinsonovom bolešću i Guillain-Barréovim sindromom. Riječ je o neurološkim stanjima za koja znamo da su ponekad povezana s virusnom infekcijom. Ipak, nismo otkrili da su češća nakon Kovida-19 – rekao je Taket.

Naučnici su usporedili te podatke s podacima onih koji su u istom vremenskom periodu imali i druge infekcije disajnih puteva.

Stručjaci ističu da je riječ o snažnoj i važnoj studiji koja je pokazala povezanost između Kovida-19 i psihijatrijskih i neuroloških komplikacija, te ukazala da korona virus može da bude i “bolest mozga”.

– Psihološki stres, duži boravak u bolnici i karakteristike same bolesti mogu da imaju ulogu u tome – kaže dr Musa Sami, profesor psihijatrije na Univerzitetu Notingem.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Glavni zaključak ovog istraživanja jeste da su pacijenti ipak u daleko većem riziku od razvoja mentalnih poremećaja nego od neuroloških komplikacija. Sa ovim se slaže i dr Masud Husain, koautor studije, a tome u prilog idu i neke ranije, manje studije. Tako je jedno istraživanje iz februara ove godine otkrilo da je 30 odsto od 381 praćenog pacijenta doživjelo PTSP nakon liječenja u rimskoj kovid-bolnici i oporavka od zaraze. Druga studija objavljena u decembru ukazala je da Kovid-19 može da izazove napade ili probleme s kretanjem, čak i ako je klinička slika bila umjerena.

No, studija sa Oksforda ima i jedan nedostatak – korišćeni su rutinski podaci o zdravstvenom stanju pacijenta iz kartona, a ne podaci dobijeni u samom istraživanju, smatra Pol Harison, profesor psihijatrije na Univerzitetu Oksford i vodeći autor istraživanja. To bi moglo da znači da su dijagnoze manjkave, da nisu u potpunosti istražene ili da su netačne.

– Pacijenti koji su imali Kovid-19 vjerovatnije će imati neurološku i psihijatrijsku dijagnozu jednostavno zato što su dobili više medicinske pomoći i bolničke njege u poređenju sa pacijentima koji su imali neku drugu infekciju respiratornog trakta. To bi moglo da objasni neke razlike koje smo primijetili – kaže Taket.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uprkos tome, studija pruža odličan uvid u dugotrajne posljedice sa kojima se suočavaju oni koji su preboleli Kovid.

– Iako su pojedinačni rizici za većinu poremećaja mali, efekat na čitavu populaciju može da bude značajan za zdravstvene i socijalne sisteme zbog razmjera pandemije i zbog toga što su mnoga od ovih stanja hronična. Kao rezultat toga, zdravstveni sistemi moraju da nabave resurse koji će se nositi s očekivanim potrebama unutar usluga primarne i sekundarne zaštite – zaključio je profesor Harison sa Oksforda, piše Žena Blic.

Prihvati notifikacije