Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DA LI SE DODIK ZAMJERIO PUTINU Rusija još ćuti o sporazumu lidera u BiH u kome se govori i o NATO

Politika
Autor:

Foto: RTRS/RAS Srbija

Da li je predsjednik SNSD Milorad Dodik narušio odnose sa Vladimirom Putinom potpisujući Principe o formiranju vlasti na nivou BiH u kojima se govori o „nastavku integracijskih procesa“ u NATO? Ili je nejasnim tekstom sporazuma s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem zadovoljio i Moskvu i Vašington?

Budući da famozni član 3 Principa svako tumači na svoj način, teško je decidno odgovoriti na ova pitanja koja se već uveliko postavljaju u političkim krugovima u BiH.

Iz ruske Ambasade u BiH za sada nismo dobili odgovor na pitanja u vezi sa ovom temom. Dok pojedinci tvrde da je srpski član Predsjedništva BiH već „dobio neugodan telefonski poziv iz Moskve“, politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa Adnan Huskić ubijeđen je u suprotno.

On smatra da ćutanje ruske Ambasade o ovome govori da je Rusija zadovoljna stanjem u BiH, odnosno da njeni interesi u BiH još ničim nisu dovedeni u pitanje. Huskić naglašava da se ruska Ambasada nikada nije plašila da saopšti svoj stav u javnosti ili da izdvoji mišljenje na sjednicama PIK, dok ovaj put ćuti jer očito smatra da je konfuzni sporazum lidera – bezopasan.

Foto N1

Adnan Huskić

– Dok ne čujemo nešto konkretno s njihove strane, irelevantne su spekulacije da je neko iz Moskve nešto sugerisao Dodiku. Razlog što se Rusija uopšte ne angažuje toliko koliko se angažuje u Srbiji jeste upravo to što se ona ovdje osjeća vrlo komforno. Konačno pitanje članstva u NATO, što je ključni momenat, zavisi od toga kakav će biti stav RS, i Rusija to zna. Za razliku od njih, američka Ambasada je jasno tražila da se kaže šta se tačno misli u članu 3 sporazuma, koji je napravljen tako da se ništa ne misli. S obzirom da se do danas nisu oglašavali, znači da je Rusima jasno da ono što je na papiru ne prejudicira bilo koji način politički ishod. Možda će reagovati ako Dodik sutra kaže – da, ide ANP – izjavio je Huskić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, razlog za miran san Rusije je i činjenica da unutar Srpske nema bitnih razlika među vlasti i opozicijom u pogledu odnosa prema Moskvi.

– Ovdje je borba oko toga ko je veći Srbin između opozicije i Dodika trenutno. Nema pitanja da li ste za Rusiju, da li se želi Rusiji izaći u susret – zaključuje Huskić.

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da su Izetbegović, Dodik i Čović u sporazum ubacili paktično sve ono što žele sve tri strane, s ciljem da kupe vrijeme i da „dobiju mogućnost da foliraju“.

– S druge strane, cilj je da zaustave procese opozicije, da odlože formiranje te iste vlasti od strane drugih. To je bio taktički potez; vidjećemo da li će uspjeti. Ako se vratimo na priču o NATO, šta god da se desi, taj dio sporazuma će od strane Bošnjaka, Hrvata i NATO biti korišten kao dokaz da je Srpska dala svoju saglasnost za nastavak NATO integracija BiH. Ljudi moraju da shvate da je NATO u BiH po međunarodnom sporazumu i da neće otići odatle. Razumijem zbog čega opozicija pravi dramu, jer je tačno da je otvoren prostor za nastavak NATO puta, samo je pitanje političke odluke i spremnosti vojske kada će da uđe u NATO – smatra Janjić.

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je u prisustvu ruskog ambasadora rekao da Srbija ostaje vojno neutralna, a da je na BiH da sama donosi takve odluke, Janjić tvrdi da je to „priča za malu djecu“.

– Vojna neutralnost Srbije proglašena je skupštinskom rezolucijim i nikad nije primjenjena ni u jednom dokumentu, zakonu. U Vojsci Srbije važe NATO standardi. Ako pogledate izvještaj Ministarstva odbrane o stranoj pomoći, NATO i SAD su glavni pomagači, a to se ne radi s nekim ko ti nije budući kupac – smatra Janjić.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je Srni da će u utorak, 20. avgusta, biti održana sjednica na kojoj će biti raspravljano o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Istovremeno, Milorad Dodik je u intervjuu za Tanjug izjavio da ANP neće biti poslat u Brisel i da nema NATO puta BiH. Ukoliko ne bude formirana vlast na nivou BiH, Dodik je ponovo zaprijetio da će Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH.

To znači da će se RS povući iz Sporazuma o OS BiH, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva, kao i rad SIPA na svojoj teritoriji, te dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO