Magazin

Da li se tuširate više puta u toku dana? Evo KAKVE SU POSLJEDICE toga po vašu kožu i kosu

Da li se tuširate dva ili više puta dnevno? Provjerite kako ovo utiče na vaše tijelo, a iznenadiće vas količina štetnih efekata.

Da li se tuširate više puta u toku dana? Evo KAKVE SU POSLJEDICE toga po vašu kožu i kosu
FOTO: DOM NA KVADRAT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Posljedice tuširanja više puta dnevno mogu biti štetnije nego što možemo da zamislimo!

Kosa se brže masti

Nakon pranja kosa ima zdrav i sjajan izgled, ali često pranje dovodi do toga da se brže masti. Svaki put kada nanesete šampon na kosu, teme se lagano suši, što dovodi do toga da ovaj dio našeg tijela počinje da proizvodi više ulja. Ako često nanosite šampon, vaše teme dobija “poruku” da treba stalno da proizvodi više ulja. Rezultat – kosa vam se brže masti.

Obratite pažnju na intimna područja

Vaša intimna područja imaju drugačiji pH od drugih dijelova tijela. Korišćenje gelova za tuširanje i sapuna može promijeniti ovaj pH, što može dovesti do bakterijske neravnoteže, upale, razdražljivosti, pa čak i problema sa neplodnošću. Koristite sapune posebno napravljene za intimna područja, ali se (pre)često tuširanje ne preporučuje, piše sajt Aktivni.si.

Vaša koža se suši

(Pre)često tuširanje utiče i na kožu. Korišćenjem gelova za tuširanje, sapuna i tople vode uklanjate i zdrave bakterije i ulja sa kože koja su joj potrebna. Upravo ova ulja pomažu da vaša koža ostane sveža i mlada, a kada se prečesto tuširate, ona počinju da vam nedostaju.

Čak i neki dermatolozi preporučuju tuširanje samo dva do tri puta nedjeljno kako bi izbjegli suvu i iritiranu kožu.

Iako ovo može biti potpuna druga krajnost u čiju “svrsishodnost” nismo potpuno sigurni, ne moramo ići toliko daleko, ali ne moramo ni odlaziti pod tuš svako malo u toku dana. Mjera je vrlina, zar ne?

Prihvati notifikacije