Digitalna Srpska

Da li ste ljubitelj onlajn kupovine: Ovo su najčešće tehnike manipulacije koje koriste internet trgovine

Gotovo 40 posto internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike kako bi naveli potrošače na odluke koje nisu u njihovu najboljem interesu, pokazuje istraživanje koja je provela Komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača iz 23 države članice te Norveške i Islanda.

Da li ste ljubitelj onlajn kupovine: Ovo su najčešće tehnike manipulacije koje koriste internet trgovine
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Naše je istraživanje pokazalo da se gotovo 40 posto internetskih trgovina oslanja na razne manipulacije kako bi prevarilo potrošače ili iskoristilo njihove slabe točke. Taj je pristup očito protivan zaštiti potrošača i nekorektan – izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Rejnders.

Rejnders dodaje da države članice imaju pouzdane alate kojima se takvi problemi mogu rješavati te ih poziva da nacionalna tijela iskoriste svoje ovlašćenja i preduzmu radnje protiv takve prakse.

Istraživanje je obuhvatilo 399 internetskih trgovina u kojima se nude raznovrsni proizvodi, od tekstila do elektronike.

Posebna je pažnja posvećena takozvanim “obmanjujućim obrascima”.

Riječ je o tri vrste manipulativnih tehnika kojima se potrošače navodi na donošenje odluka koje možda nisu u njihovu najboljem interesu.

To su lažna odbrojavanja koja impliciraju da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda.

Ta je praksa zabilježena kod 42 internetske trgovine.

Druga manipulativna tehnika, utvrđena u 54 internetske trgovine, sastoji se u usmjeravanju potrošače prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizuelni dizajn i odabir fraza.

I treća manipulativna tehnika, zabilježena u 70 internetskih trgovina, jest potpuno ili djelimično sakrivanje važnih informacija poput troškova dostave, sastava proizvoda i postojanja jeftinijih odabira.

Pročitajte još

U 23 trgovine informacije su skrivene kako bi se navelo potrošače da pristanu na pretplatu.

Istraživanje je obuhvatilo i 102 aplikacije pregledanih internetskih trgovina. U 27 aplikacija pronađen je barem jedan obmanjujući obrazac.

Komisija navodi da će nacionalna tijela država članica kontaktirati trgovce kod kojih su otkrivene manipulativne prakse i zatražiti od njih da uklone probleme na svojim internetskim stranicama.

Prema potrebi preduzeće dodatne mjere u skladu s nacionalnim postupcima, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije