Biznis

Da li svi ugljeni hidrati nužno goje

U vremenu kada su sve popularnije low-carb i keto dijete, koje propagiraju minimalno unošenje šećera, bitno je podvući značaj ugljenih hidrata i objasniti opštu podjelu.

Da li svi ugljeni hidrati nužno goje
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Nisu svi šećeri “loši”. Naime, ako se umjereno konzumiraju, pospješuju zdravlje i daju energiju, što i jeste njihova osnovna funkcija. Svijetska zdravstvena organizacija zato preporučuje da od ukupnih energetskih potreba 60% dolazi od ugljenih hidrata, 25% masti i 15% proteina!

Ugljeni hidrati se dijele na proste i složene.

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Složeni se dalje dijele na skrobne, koje treba konzumirati umjereno (hljeb, pirinač, krompir), i vlaknaste, koji se preporučuju u većim količinama svakodnevno (mahunarke, kupus, brokoli itd). Vlakna daju duži osjećaj sitosti, ubrzavaju probavu, sadrže potrebne oligoelemente, značajna su za regulisanje dijabetesa i održavanje optimalnog lipidnog statusa.

Prosti šećeri su oni koje treba što više izbjegavati; tu spadaju prije svega bijeli i žuti šećer. Bijeli šećer je naročito poguban za zdravlje, jer može uzrokovati dijabetes, poremećaje metabolizma, karijes.

Ključ je u umjerenosti i pravilnom unosu, jer ako pretjeramo s dnevnim unosom, a ne sagorimo kalorije fizičkom aktivnošću, šećer se prvo skladišti u rezerve energije u mišićima i jetri, a zatim u masti koje se talože baš onde gdje ne bismo voljeli.

Ljubitelji slatkiša, koji ne mogu da se odreknu svoje zavisnosti, mogu proste šećere zamijeniti prirodnim zaslađivačima kao što su eritriol, ksilitol, stevija itd. Ako vam ni to ne uspijeva, primjenite jednostavan trik – uz slatkiš pojedite jednu jabuku. Jabuka sadrži celulozu, koja vezuje mliječnu mast, usporava apsorpciju, a pritom ubrzava varenje i izbacivanje slatkiša iz digestivnog trakta.

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Ukoliko vas na razmišljanje o ugljenim hidratima navodi višak kilograma, razmislite i o upotrebi suplemenata. Kombinacija prirodnih sastojaka učestvuje u kreiranju Saffranex formule, koja je vaš saveznik na putu do idealne figure.

Sinetrol®Xpur (kompleks grejpfruta, slatke i crvene pomorandže i kofeina iz sjemena guarane) istopiće masne naslage sa stomaka i bokova, smanjiće obim i tjelesnu težinu. Šafran smanjuje apetit i podiže raspoloženje, pa je naročito efikasan kod emocionalnog prejedanja, gdje se ističe konzumacija slatkiša i grickalica.

Saffranex možete poručiti preko sajta www.saffranex.ba ili pozivom na broj 033/ 975 680.

FOTO: SAFFRANEX
FOTO: SAFFRANEX

A.E.