Politika

DAČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM “Obmanuli su ne samo Srbiju, nego i EU”

Srbija se strpljivo zalaže za dijalog i primjenu dogovora sa Prištinom, ali je albanska strana obmanula ne samo Srbiju, nego i EU.

DAČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM “Obmanuli su ne samo Srbiju, nego i EU”
FOTO: DJORDJE SAVIC/EPA

 Rekao je ovo ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u obraćanju na sjednici Saveta bezbjednosti UN o situaciju na Kosovu i Metohiji.

– Razgovori koje smo nastavili u Briselu nisu laki, jer između nas i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali iskreno vjerujemo da je dijalog jedini mogući način da dugoročno riješimo naše probleme i obezbjedimo bolje odnose, mir i stabilnost u regionu – rekao je Dačić.

Ekonomska saradnja važna

On je konstantovao da je početkom septembra načinjen korak u dobrom smjeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je put do političke normalizacije dug.

Dačić je istakao da Priština ne ispunjava ne samo Briselski sporazum, odbijajući već sedam godina da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), nego krši i najnoviji Vašingtonski sporazum, jer se ne pridržava jednogodišnjeg moratorijuma da ne lobira za nova priznanja.

Pročitajte još

On je ocijenio da Priština na taj način urušava povjerenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj vjeri.

Srbija se strpljivo zalaže za dijalog

Srbija je, i pored svega ovoga, naveo je Dačić, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primjenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvidjeti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine.

On je naglasio da ohrabruje što je prošle nedjelje, tokom posjete Prištini, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma.

Veliki broj incidenata prema Srbima na KiM

Dačić je podsjetio da se u izvještaju generalnog sekretara UN o Kosovu i Metohiji, koji se danas razmatra na Savjetu bezbjednosti UN, izražava zabrinutost zbog velikog broja incidenata koji su usmjereni prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da se čak i u vrijeme pandemije i dodatno otežanih uslova života, akti usmjereni protiv srpske zajednice nastavljaju istim intenzitetom, te podsjetio da je Albanac pucao na srpsku djecu u selu Donja Brnjica, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske djevojčice dok se vraćala iz škole.

On je ponovio neophodnost daljeg prisustva međunarodnih misija Unmik, Euleks i Kfor na Kosmetu.