Politika

DAČIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE DŽAFEROVIĆA “Ti si učestvovao u ratnim zločinima, ja ne”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću da je bio dio vlasti u vrijeme Slobodana Miloševića, ali da, za razliku od njega, nije učestvovao u ratnim zločinima.

DAČIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE DŽAFEROVIĆA “Ti si učestvovao u ratnim zločinima, ja ne”
FOTO: DJORDJE SAVIC/EPA

Povodom optužbi Šefika Džaferovića da je bio “rame uz rame” sa, kako je naveo, “zločinačkim režimom Slobodana Miloševića”, Dačić je u izjavi za javnost istakao da za sve vrijeme rata nije kročio na teritoriju BIH, niti je učestvovao u bilo kakvim ratnim zlocinima.

– Za razliku od mene, Šefik Džaferović je, kao što svi znaju, bio načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica u vrijeme kada su Srbima odsijecane glave od strane Odreda ”El Mudžahedin” i takozvane Armije BIH u regionu Ozrena, počev od zločina u Vozući, što je bila prva operacija prije ISIL-a, u kojoj se brutalno i ritualno odsijecaju glave Srba i sve to se snima kamerama – naveo je Dačić.

Rekao je da su u svemu tome Džaferovićevi i Izetbegovićevi ljudi aktivno učestvovali, “rukovođeni idejom stvaranja islamske države, iza čega i dalje stoje”.

Dodao je da je većina tih mudžahedina dobila državljanstvo BIH, učestvovala u terorističkim napadima širom svijeta, uključujući onaj na kule u Njujorku, pa čak i izdavanju bosanskog pasoša Bin Ladenu, što su, kako je istakao, sve podaci americkih službi bezbjednosti.

Zato, smatra Dačić, sve što Džaferović govori odnosi se na njega, pa tako i neprincipijelnost oko teritorijalnog integriteta Srbije i drugih zemalja.

– Po Džaferoviću, ako smo Srbima mogli bez kazne da odsijecamo glave, što im ne bismo odsjekli i dio teritorije. Zato i licemjerje Džaferovića, jednog dana za nezavisnost Kosova, drugog za teritorijalni integritet Azerbejdžana, trećeg dana preti ratom Republici Srpskoj ako spomene pravo na samoopredjeljenje, i tako redom. Samo da je protiv Srbije. Zato Džaferoviću, zapamti, BiH nikad neće biti islamska država, jer je to država ravnopravnih naroda i entiteta, a ako je Evropa želi, neka je prave kod njih – zaključio je Dačić.

Šef srpske dilpomatije kritikovao je sinoć, gostujući u emisiji Ćirilica na Hepi tv lidere SDA, jer se zalažu za priznanje kosovske nezavisnosti, na šta je Džaferović reagovao rekavši da se uvrede koje je Dačić izrekao na njegov i račun Izetbegovića “odnose na njega”.