Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić: Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije

Politika
Autor:

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Dačić je na otvaranju konferencije “Srpsko-američki odnosi”, koja se održava u Skupštini Srbije, rekao da je to ne samo zbog aktuelnih izazova, već i zbog vrijednosti koje dijelimo i za koje su se preci u obje zemlje borili tokom većeg djela zajedničke istorije koja nas spaja.

– Zbog toga smo dužni da ujedinjenim naporima prevaziđemo negativno nasljeđe nedavne prošlosti i da gradimo svestranu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrijednostima i interesima naše dvije države – kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju, složeni su i od njihovog uspostavljanja 1881. godine do danas prošli su kroz više faza koje su nerijetko bile veoma različite po svom karakteru.

Šef srpske diplomatije je podsjetio da, u istorijskom smislu, dvije države i narode povezuje savezništvo u dva svjetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom dobu.

– Tokom raspada SFRJ i u periodu 1990-tih godina prošlog vijeka, dolazi do zahlađenja i pogoršanja odnosa, ali, nažalost, i stvaranja određenih negativnih narativa, sa čijim se efektima i danas suočavamo – naveo je Dačić dodajući da je zato posebno važno podsjećanje na pregršt pozitivnih primjera u dugoj istoriji srpsko-američke saradnje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO