Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DAČIĆ OŠTRO ODGOVRIO KURTIJU „Neka prestane da glumi Alisu u zemlji čuda“

Politika
Autor:

Foto: Petar Dimitrijević/RAS Srbija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti treba da prestane da glumi “Alisu u zemlji čuda”, već da se izjasni hoće li baviti odgovornom politikom ili neće.

Dačić je rekao za TV Prva da je najava Kurtija za djelimično ukidanje takse na robu iz Srbije samo manevarska igra i da prištinske vlasti odjednom traže reciprocitet, a da niko ne može da utvrdi o čemu se radi.

– Znate o čemu se radi, oni hoće da budu tretirani kao država. To apsolutno nije predmet našeg razgovora zato što su ovi razgovori i dijalog koji se vodio svih ovih godina bili statusno neutralni – istakao je Dačić.

On je naveo da su takse jednostrane akt Prištine i da treba da budu ukinute bez ikakvih uslove za Srbiju, jer Beograd uslovljavanje neće prihvatiti, te ponovio ocjenu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je ovo još jedna manipulacija koja dolazi iz Prištine.

Prema njegovim riječima, EU je postigla dogovor sa Prištinom i Beogradom da se Kosovo obilježava sa zvjezdicom i fusnotom i tako je u svim dokumentima EU.

– Ako oni ne žele tako, neka se izjasne da ne prihvataju. Neka se izjasne da ne prihvataju Briselski sporazum. Šta to sada znači – mi smo do sada dogovarali i sve dogovoreno sada ćemo baciti u vodu”, naveo je Dačić.

Dačić smatra nelogičnim da se od Srbije traži obustavljanje kampanje protiv priznanja jednostrane nezavisnosti Kosova i to u trenutku kada su se ministri spoljnih poslova takozvanog Kosova i Albanije dogovorili da Tirana i Priština potpišu sporazum o zajedničkom lobiranju za priznanje kosovske nezavisnosti.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dačić je rekao da se Srbija ponaša odgovorno prema pitanju migranata, da prati sve što se dešava i da je spremna, ali da neće dozvoliti da bude mjesto gde će migranti ostati smješteni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO