Politika

DAČIĆ PORUČIO "Nije u mojoj prirodi da budem protokolarni predsjednik parlamenta"

Izbor na mjesto predsjednika parlamenta je rezultat viđenja predsjednika Aleksandra Vučića neke moje uloge kao šefa druge partije po snazi, a ljudi moraju da shvate da funkcija ne čini čovjeka, nego čovjek čini tu funkciju, izjavio je danas novi predsednik Skupštine Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dacić.

DAČIĆ PORUČIO "Nije u mojoj prirodi da budem protokolarni predsjednik parlamenta"
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Ako neko misli da ću biti protokolarni predsednik parlamenta, to jednostavno nije u mojoj prirodi – rekao je Dačić na TV Hepi i istakao da su oni koji govore da je mjesto predsjednika skupštine degradacija, ili politički diletanti, ili zlobnici.

Dodao je da nije željan izvršne vlasti u smislu poluga koje ona ima jer je zakonodavna vlast u samom vrhu u sistemu podjele vlasti pošto iza nje stoji narodna volja i ocijenio da je ovo je najviša funkcija na kojoj je do sada bio.

Dačić je ukazao i da je njegov izbor na mjesto predsednika skupštine rezultat prije svega Vučićevog sagledavanja budućih međusobnih odnosa i potrebe da sve institucije vlasti izgrađuju svoj vrhunski autoritet i legitimitet.