Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić: Razgraničenje jedna od ideja, ali sigurno je da nećemo raspravljati sa Albancima o ove DVIJE STVARI

Politika
Autor:

Foto: O. Bunić/RAS Srbija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da se traži rješenje za kosovsko pitanje i da je razgraničenja sa Albancima samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema.

On je dodao da svi sada otvaraju vrata dijalogu, ali da se sigurno neće raspravljati o dvije stvari – da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno Kosovo.

– Traži se kompromis. Sada se nalazimo u toj fazi, ali se postavlja pitanje šta je to kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu – rekao je Dačić za TV Pink.

On je ocijenio da su tom idejom nezadovoljne i evropske zemlje jer se time pokazuje da su oni, ipak, prebrzo priznali nezavisnost Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke. Prema njegovim riječima, posmatrano iz ugla političkih analitičara, ukoliko dijalog ne bude išao u tom smjeru, može se očekivati da se nastavi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste da i sjever pripadne Kosovu.

“U SAD duvaju novi vjetrovi”

– Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti put ka EU – pojasnio je Dačić i dodao da to može dovesti i do toga da možda neko na KiM napravi planove za kosovsku “Oluju”, da će Srbija na to možda morati da reguje, da možda uđe u sukob sa KFOR-om, da Srbija zatraži pomoć Rusije…

Prema njegovim riječima, u SAD sada “duvaju novi vjetrovi”, otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rješenje.

– Ove stvari o kojima pričam, nisu pale sa neba, o tome tragamo godinama. Nama je cilj međunarodna konferencija i da osim EU svi budu garant onoga što je dogovoreno. Srbija će zadržati vojnu neutralnost – rekao je Dačić.

Kako kaže, oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je cjelovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država.

– Mi sjever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gdje žive Srbi ostanu u Srbiji – rekao je Dačić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO