Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić u Njujorku: Debata u UN, učešće na značajnim skupovima

Politika
Autor:

Foto: Petar Dimitrijević/RAS Srbija

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće u Njujorku od 22. do 28. septembra kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Šef srpske diplomatije učestvovaće na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svjetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizuje generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Učestvovaće takođe na sastanku na temu svjetskog problema droga kojim će predsedavati američki predsjednik Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i regionalnih sastanaka na kojima će učestvovati šef srpske diplomatije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara inostranih poslova država Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u biće prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će, kako se navodi u saopštenju MSP, biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM.

Pored unaprijed dogovorenih zvaničnih susreta, događaji u UN-u će biti prilika i za realizaciju kraćih neformalnih bilateralnih susreta u cilju lobiranja za prioritetne nacionalne interese.

Takođe, planirani su susreti sa pojedinim zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija koji su prilika da se još jednom istakne značaj koji UN imaju za Srbiju kada je riječ o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da se istakne važnost nastavka saradnje i dijaloga sa UN u vezi s pitanjima svim pitanjima od značaja za region u narednom periodu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO