Biznis

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja HoReCa: Pomozite nam da pomognemo

Turizam je, uz poljoprivredu, najprosperitetnija grana privrede, pa  moramo da uložimo dodatne napore da je sačuvamo. Sada smo u problemu, i to velikom, ali mi smo poslodavci i u prirodi nam je da tražimo rješenja.

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja HoReCa: Pomozite nam da pomognemo
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovo poručuje predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva HoReCa Dalibor Šajić, naglasivši da bi se Vladi, ako sada pomogne ovoj grani privrede, to moglo  višestruko vratiti.

– HoReCa je svjesna svih problema u ovom sektoru i želi da se aktivno uključi u pronalazak rješenja svih nagomilanih problema. Sada smo svi u problemu, i radnici, i poslodavci i Vlada. Samo zajedničkim snagama možemo pronaći rješenje. Pri tom je potrebno uvažavanje svih ovih faktora – naglašava Šajić.

Koliko vas je korona povukla nazad i koliki su gubici do sada?

– Stalno se spekuliše sa tim kolike je gubitke izazvala korona. Realno, oni su različiti u različitim oblastima. Ali treba poći od jedne činjenice, a to je da smo tokom ove godine svi bili pod raznim ograničenjima. Svako onaj ko je poštovao te mjere i ponašao se u skladu sa propisima, imao je gubitke. Neko veće, neko manje, ali to je sada u drugom planu. Svi smo pokušali da se vratimo normalnom životu u datim uslovima. Ko se kako snašao u tim uslovima, isto je tema za sebe. Ono što je bitno naglasiti je to da udruženje HoReCa zastupa poslodavce koji su se ponašali u skladu sa propisima i osuđujemo one koji su ih kršili, iako imamo razumijevanje za njihove postupke, jer je tako tražilo stanovništvo, odnosno njihovi gosti, koji su posjećivali takve objekte željni provoda. Ali i ti objekti su kroz plaćanje kazni došli na isto. Svi su manje ili više loše prošli ove godine. HoReCa zastupa stav da Institut i Vlada donose mjere zaštite koje smatraju potrebne, a te mjere utiču na naše poslovanje i normalno je da onda Vlada kroz razne mjere namiri gubitke koje poslodavci trpe. Na Vladi je da važe da li te mjere treba da budu veće, pa i veća pomoć ili manje, pa manja i pomoć. To treba da procjenjuje Vlada.

Kako će ugostiteljstvo izaći iz ove krize i šta poslije korone?

– Upravo zbog toga i tražimo pomoć Vlade. Onog momenta kada radnik bude uvažavao probleme poslodavaca, a poslodavac probleme Vlade, a Vlada bude razumjela teškoće poslodavca, kao što poslodavac razumije teškoće radnika, rješenje će doći samo od sebe. To je zadatak koji HoReCa stavlja ispred sebe.

Kako doći do toga?

– Zamislimo da započinjemo dan jutarnjom kafom u svom omiljenom kafiću ili restoranu. Dočekuje nas nasmijan konobar i donosi kafu koju pijemo, novine koje čitamo ili bilo šta drugo što su vaše jutarnje navike. Svima nama onda dan kreće bolje i sve obaveze su mnogo lakše. Za to su potrebni zadovoljni radnici. Ugostiteljski objekti su ogledalo turističke ponude, a turistički i ugostiteljski radnici su ogledalo društva. Zadovoljni radnici iz ovog sektora su neophodni za razvoj turizma. Mi u udruženju HoReCa planiramo puno raditi na edukaciji i boljim uslovima rada svih zaposlenih u ovom sektoru.

Znači, očekuju nas bolji dani?

Korona nas je naučila da se okrenemo sebi i pogledamo u sebe. Ono što smo vidjeli nije dobro i od toga ne treba bježati. Treba raditi da to popravljamo. Od odnosa radnik-poslodavac, poslodavac-Vlada, do naših turističkih potencijala i prirodnih ljepota, zavisi naš put. Treba raditi na tome da naše turističke agencije dovode turiste, a ugostitelji da ih domaćinski prime i ugoste. Vlada treba da pomogne u rješavanju problema, zakonske regulative i uslova poslovanja, i da svi zajedno stvaramo bolji poslovni ambijent.

Hvala vam na razgovoru u nadi da će tako i biti.

– Hvala vama na prilici da objasnimo ulogu i planove udruženja HoReCa. Sada smo u velikom problemu sa koronom, ali ako svi damo svoj maksimum kroz razumijevanje i pomognemo jedni drugima, onda će sve lakše proći. Poštujemo donesene mjere, a Vlada treba da vodi računa da one ne budu nepotrebno velike i živimo u skladu sa tim. Proći će. A. E.

Obezbijediti poštene uslove za rad

Otkud potreba za osnivanje udruženja? – Kao i uvijek, problemi dovode do udruživanja. Formirali smo udruženje da bismo zajedno sa relevantnim institucijama tražili rješenje za prevazilaženje krize. Mi smo udruženje koje ima svoju skupštinu, svog predsjednika i svoj upravni odbor. Dio smo Unije udruženja poslodavaca RS i djelujemo na čitavom području RS. Nismo još uspjeli da obiđem sve gradove u RS, ali radimo na tome i svaki dan rastemo. Znači, udruženje je republičko. Koji je cilj vašeg djelovanja? – Mi u svom statutu imamo ciljeve djelovanja. Između ostalog, tu je rad na boljem poslovnom ambijentu, bolji uslovi rada naših zaposlenih, bolja turistička ponuda, rad na turističkim projektima itd. Mi želimo da promovišemo turizam kroz ugostitelje koji žele da rade na ispravan način. A to znači da žele da vode računa o svojim radnicima i profesionalno se odnose prema svim uslovima i zakonskim okvirima poslovanja. Želimo da mijenjamo uslove i zakonske okvire koji opterećuju poslovanje i da stvorimo takav ambijent u kome se neće isplatiti rad u sivoj zoni, a obezbijediti poštene uslove za rad svakome ko želi na pošten način da se bavi svojim poslom.