Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DAN D ZA NARKO-BOSA Darko Šarić bi od sutra mogao da se nađe na slobodi, ukoliko se dogodi OVO

Hronika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Advokati Darka Šarića, osuđenog narko-bosa, podnijeli su Apelacionom sudu žalbe, gdje traže ukidanje pritvora Šariću do pravosnažnosti presude, te će već početkom naredne sedmice biti poznato hoće li se Pljevljak poslije pet godina naći na slobodi, saznaje Blic.

Hoće li se narkobos iz Pljevalja poslije pet godina naći na slobodi dok čeka pravomoćnost presude kojom je osuđen na 15 godina robije, pitanje je koje se postavlja od 10. decembra, kada su branioci Šarića uložili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj sedmici 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru – ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice).

Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od automatskih produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamijene nanogicama ili drugim mjerama (poput zabrane komuniciranja sa svjedocima i slično).

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je vijeće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Međutim, kako saznaje Blic, odbrana Darka Šarića ove sedmice uložila je novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da presječe i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zamijeni pritvor Šariću.

S obzirom na to da se ovakve vrste predmeta rješavaju po hitnom postupku, sudbina Pljevljaka biće poznata već u ponedjeljak, naglašava izvor Blica iz pravosuđa.

Inače, ovo nije prvi put da se lome koplja oko Šarićevog pritvora. U ljeto 2016. godine, kada je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv narkobosa, njegovi advokati Dejan Lazarević i Radoslav Baćević tada su najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora Šariću ili njegovu zamjenu za nanogicu.

Ipak, u Apelacionom sudu su tada za Blic objasnili da je utvrđeno da postoji bojazan da će Šarić pobjeći ako bude pušten da se brani sa slobode.

Sakrio novac

Obrazloženje na kome se takva odluka bazirala govorilo je da postoji sumnja da je Šarić dio novca stečenog trgovinom kokainom sakrio, te da bi mu on mogao biti sredstvo pomoću kojeg bi pobjegao iz zemlje.

Podsjećanja radi, Darko Šarić je u pritvoru približno pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bijegu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dva puta je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najprije je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

Nudio milionsku kauciju

Posljednji put kada je pitanje ukidanja pritvora Šariću razmatrano, Pljevljak je bio spreman da za kauciju ponudi višemilionsku sumu. To su u razgovoru za Blic potvrdili i njegovi advokati. Na pitanje odakle njihovom klijentu toliki novac, rekao je tada za Blic advokat Radoslav Baćević: “Ima on imovinu koja nije oduzeta. Uostalom, tu je i rodbina, prijatelji koji bi mu mogli pomoći.”

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO