Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DAN KADA JE OBJAVLJEN RAT TERORIZMU 18 godina od pada “kula bliznakinja” (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Prije 18 godina, 11. septembra 2001, borba sa terorizmom u svijetu dobila je potpuno novu dimenziju nakon što su teroristi iz redova Al Kaide srušili “kule bliznakinje” u Sjedinjenim Američkim Državama.

I danas postoji niz teorija o tome ko stoji iza napada 11. septembra 2001. Zvanično, iza napada stoji Al Kaida, čiji su preživjeli pripadnici tada uhapšeni. Ipak, svijet se više bavi teorijama zavjere ko bi mogao i u čijem interesu da stoji iza terorističkih napada koji su promenili svijet.

Nakon napada, Bijela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih dekada 21. vijeka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sječenje papira koje su unijeli u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letilicama.

Prvi avion je, u 8.46 časova, udario u sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije udario je u južnu kulu, dok se treći zabio u sjedište Pentagona.

Ratni zločin

Iz “kula bliznakinja” u Njujorku samo je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo sigurno da napusti zgrade prije nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranca.

Ogromne žrtve su pretrpili njujorški vatrogasci, čijih je 343 pripadnika poginulo u padu “bliznakinja”, dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade.

Kasnije su nadležne službe SAD ocijenile da je “mozak” napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Suđenje Šeiku Muhamedu i još četvorici optuženih za terorističke napade 11. septembra započet će 11. januara 2021. godine na vojnom sudu u Gvantanamu. Optuženi su za ratni zločin i terorizam te ih se drži odgovornim za ubistvo skoro 3.000 ljudi, javlja BBC.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

Sjedinjene Američke Države saopštile su, uoči obeležavanja 18. godišnjice napada 11. septembra, da uvode sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

Sankcije podrazumjevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje sa tim osobama.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO