Gradovi

DAN PRIJEDORSKIH RATNIH JEDINICA Tokom odbrane poginula 642 SRPSKA VOJNIKA

U Prijedoru je parastosom i polaganjem vijenaca kod centralnog spomen obilježja „Za krst časni“ obilježen Dan prijedorskih ratnih jedinica.

DAN PRIJEDORSKIH RATNIH JEDINICA Tokom odbrane poginula 642 SRPSKA VOJNIKA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević podsjetio je da se ovaj datum, odnosno Mala gospojina obilježava već 19 godina kao Dan sjećanja na prijedorske brigade.

On je naveo da su prije 30 godina formirane 43. motorizovana brigada i Peta kozarska laka pješadijska brigada, dok su prije toga formirane jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koje su brinule o sigurnosti građana Prijedora.

– Nakon 17.000 pređenih kilometara, ove dvije brigade su u septembru 1995. godine došle na obronke grada Prijedora, odnosno obronke Sanskog Mosta i branile od najezde i namjere paravojnih formacija Federacije BiH da uđu u Prijedor uz pomoć HVO i NATO pakta. Ipak smo se suprostavili i nismo dozvolili da se uđe u grad. Prijedorske ratne brigade i jedinice MUP-a su za stvaranje RS dali 574 života prijedorskih boraca i još 68 boraca iz drugih gradova koji su bili u sastavu ovih jedinica. Danas evociramo uspomene na naše ratne drugove, palimosvijeće za pokoj duša poginulih i zaklinjemo se da nikada nećemo zaboraviti zašto su oni poginuli-istakao je Predojević.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Pripadnik 43. motorizovane brigade bio je borac prve kategorije Slavko Švraka.

– Mislim da ovi dani treba da služe našim mladim naraštajima za primjer. To je bila velika borba, 23.000 boraca je utemeljeno u RS i kroz sjećanje na te borce možemo da oživimo RS na najbolji način-smatra on.

Predsjednik mjesne boračke organizacije Policijske uprave Prijedor Goran Gavranović , rekao je da je VRS  dala najveći doprinos, ali da je veliki doprinos i pripadnika MUP-a.

-Tadašnji pripadnici Centra javne bezbjednosti Prijedor su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bili na 36 ratišta širom RS. U toku rata 36 je poginulo policijskih službenika iz Prijedora, a 126 ranjeno-izjavio je Gavranović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naveo je da se na današnji dan čuva sjećanje na poginule borce koji su živote ugradili u temelj RS.

-Sjećamo se časne i junačke borbe najhrabrijih srpskih sinova na ratištima BiH, a branili su narod na ratištima u Hrvatskoj. To je dan kada možemo govoriti o slavi i hrabrosti prijedorskih jedinica, ali i časti, koja je pokazana na ratištima gdje su čuvali svoje živote i živote svojih neprijatelja. Ovaj put je ovjenčan slavom, ali nažalost, na njemu je ostao veliki broj poginulih boraca i ratnih vojnih invalida-izjavio je Đaković.