Društvo

Dan sjećanja na žene žrtve nasilja: Od početka godine u Srbiji ubijeno osam žena

U Srbiji je od početka godine ubijeno osam žena od strane partnera, supruga, sina i unuka, dok je u posljednjih osam godina više od 400 djece ostalo bez majki, saopštila je mreža Žene protiv nasilja.

Dan sjećanja na žene žrtve nasilja: Od početka godine u Srbiji ubijeno osam žena
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žene žrtve nasilja, iz ove nevladine organizacije navode da je u Srbiji, prema podacima MUP, u prethodnih 10 godina ubijeno više od 330 žena od strane partnera i članova porodice.

Podaci ove organizacije o ubistvima motivisanim mržnjom prema ženama pokazuju da su ubice najčešće supruzi i partneri i da je najveći broj ubistava počinjem vatrenim oružijem i nožem.

Analiza podataka novinskih članaka od 2010. do 2020. godine pokazuje rast broja ubistava žena u Srbiji.

Prema tim podacima, 2010. godine je ubijeno 26 žena, a 2020. godine čak 44.

Ova nevladina organizacija ističe da femicid predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na globalnom nivou i razlikuje se od drugih oblika rodno zasnovanog nasilja i ubistava.

Vlada Srbije proglasila je 18. maj Danom sjećanja na žene žrtve nasilja.

Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine, kada je od 16. do 18. maja, sedam žena ubijeno od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Ove godine mreža Žene protiv nasilja po prvi put organizuje kampanju “Da li znaš šta je femicid” s ciljem upoznavanje šire javnosti o fenomenu ubistava žena samo zato što su žene, koja će trajati do 25. maja.