Društvo

DAN ŽALOSTI U BOKI “Odlazak patrijarha Irineja tužan trenutak za sve pravoslavne vjernike”

Predstavnici opština Herceg Novi i Tivat upisali su se u knjigu žalosti povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, te istakli da je odlazak poglavara Srpske pravoslavne crkve tužan trenutak za sve pravoslavne vjernike u Boki Kotorskoj, Crnoj Gori, ali i regionu.

DAN ŽALOSTI U BOKI “Odlazak patrijarha Irineja tužan trenutak za sve pravoslavne vjernike”
FOTO: MILAN ILIC/RAS SRBIJA

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić podsjetio je da se skoro upokojio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i da su ovo dva velika gubitka za Srpsku pravoslavnu crkvu u samo 20 dana.

– Upisom u knjigu žalosti željeli smo da i na ovaj način odamo počast blaženopočivšem patrijarhu Irineju – rekao je Katić.

Pročitajte još

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović podsjetio je da je patrijarh Irinej prošle godine posjetio ovaj kraj, kada je prisustvovao sabranju u Grblju i da je dosta pravoslavnih vjernika duhovno i emotivno bilo vezano za Njegovu svetost.

– Patrijarh Irinej je svjedočio hrišćansku misao pomirenja, neutralnosti i međuvjerskog sklada, a to su vrijednosti koje se baštine u našoj Boki – rekao je Komnenović.

Katić i Komenenović upisali su se u knjigu žalosti otvorenu u Generalnom konzulatu Srbije u Herceg Novom, gdje ih je dočekao konzul Zoran Dojčinović. Knjiga žalosti biće otvorena i sutra od 11.00 do 15.00 časova.

U Herceg Novom je danas Dan žalosti zbog smrti patrijarha Irineja.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, a sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.