Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Danci, MMF i mi

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Bogata Danska sigurno može sebi da priušti jedinstvenu stopu PDV od 25 odsto. Većina njenih građana vjerovatno ne razmišlja da li će otići na drugi kraj Kopenhagena da kupi dječju odjeću na akciji.

Njihove komšije u Švedskoj ipak imaju tri stope – šest, 12 i 25 odsto, dok nama „izuzetno dragi i bliski“ Njemci imaju dvije stope – sedam i 19 odsto. Naše komšije u Evropskoj uniji, Hrvati i Slovenci, imaju tri stope PDV.

Izuzetno bogati Luksembrug je svojim građanima, takođe, omogućio tri stope PDV – od tri, osam i 17 odsto.

Međutim, siromašna Bosna i Hercegovina ima, poput bogate Danske, jedinstvenu stopu PDV, i to od 17 odsto. Zato većina naših građana ide na drugi kraj grada u kojem žive kako bi kupili kilogram brašna, litar ulja i nešto malo mesa jer u toj trgovini imaju akciju. Zato većina roditelja ne može da priušti svom djetetu najbolje već najjeftinije pelene.

Još licemjernije od toga jeste što za 12 godina političari nisu htjeli da ukinu plaćanje PDV na humanitarne telefonske pozive od jednu marku na koju se plati još 0,17 KM državi.

Najlicemjernije od svega toga je definitivno savjet predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda: sistem indirektnih poreza u BiH jedan je od najboljih na svijetu i ne treba da uvodite diferencirane stope PDV.

Pa, zašto ostali ne prepišu gotovo najbolje poresko rješenje?!

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO