Gradovi

"DANI ISTOČNOG SARAJEVA" Ćosić najavio bratimljenje sa Nišom i Novim Sadom

Istočno Sarajevo će se uskoro pobratimiti sa gradovima Novi Sad i Niš, najavili su danas čelnici ovih gradova.

"DANI ISTOČNOG SARAJEVA" Ćosić najavio bratimljenje sa Nišom i Novim Sadom
FOTO: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je namjera ovog grada da postane jedan od najbitnijih centara Republike Srpske, ali i da okupi prijatelje, od kojih su najznačajniji, kako je rekao, braća i sestre iz Srbije i Crne Gore.

– U tom dijelu ispunjavamo u potpunosti misiju jer imamo goste sa sjevera i juga Srbije sa kojima ćemo se bratimiti – rekao je Ćosić na konferenciji za novinare nakon susreta sa gostima iz Srbije i Crne Gore u okviru manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva” povodom slave grada – Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

Podsjećajući da se opština Pale već pobratimila sa niškom opštinom Pantelej, on je najavio da će uskoro biti ozvaničeno bratimljenje ove niške opštine sa Istočnom Ilidžom.

Pročitajte još

– Vezuju nas mnoge stvari sa Nišom, poput doktora Miodraga Lazića, a naravno tu su i Plužine sa kojima imamo dugogodišnju saradnju koju ovih dana dalje jačamo. Zovemo prijatelje da dođu, da ostvarimo saradnju u kulturnom, privrednom, sportskom i nevladinom segmentu, saradnju gradskih uprava i javnih institucija. To što smo jedan narod nam jako pomaže, ali smo snažniji kada sarađujemo – rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je Vlada Srbije u prethodne tri godine u lokalne zajednice u Republici Srpskoj investirala više od 50 miliona evra, od čega je mnogo sredstava uloženo i u opštine Istočnog Sarajeva.

Ćosić je najavio da će iduće godine u maju i junu Istočno Sarajevo biti domaćin velikog skupa Srba iz Sarajeva rasutih širom svijeta.

Zamjenik gradonačelnika Niša Dušica Davidović je, čestitajući krsnu slavu gradu Istočno Sarajevo, istakla da su dva bratska naroda Srbije i Republike Srpske jedno i da se nikada nisu razdvajali, niti će se razdvajati.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović je, čestitajući krsnu slavu Istočnom Sarajevu, najavio da će se dva grada zvanično pobratimiti u novembru, kada će biti potpisana povelja o bratimljenju, koja je već pripremljena.

Prihvati notifikacije