Hronika

“DAO SAM IM ŠANSU JER SE KAJU” Oprostio nasilnicima koji su ga pretukli zbog LJUBIČASTE TORBE ZA PSA

– Želio sam da im pružim šansu, jer sam negdje vidio da se iskreno kaju. Vrijeme će pokazati da li sam dobro postupio.

“DAO SAM IM ŠANSU JER SE KAJU” Oprostio nasilnicima koji su ga pretukli zbog LJUBIČASTE TORBE ZA PSA
FOTO: ILIJA VUČEVIĆ, SCREENSHOT FACEBOOK

Ovako za Blic kaže Ilija Vučević koji se našao u centru pažnje javnosti kada su ga dvojica mladića, misleći da je homoseksualac jer je nosio ljubičastu torbu za psa, napali i pretukli u piceriji u samom centru Beograda.

Vučević je tada zadobio brojne tjelesne povrede, polomljena tri zuba i rascjepanu arkadu.

Prema njegovim riječima, on se jutros sastao sa napadačima Stojanom Katanićem i Nikolom Jovovićem kao i sa njihovim porodicama, i prihvatio njihovo izvinjenje za napad i batine.

Prvo sam iz revolta odmah nakon napada kontaktirao advokata u želji da ih tužim, da se to sve završi sudskim putem. Oni su pokušali prvo da me kontaktiraju preko advokata, ali ja to nisam želio. I onda se desio preokret: ispostavilo se da je jedan od napadača, Stojan Katanić moj komšija i da živimo bukvalno jedan od drugog, udaljeni 20 metara – objašnjava za Ilija Vučević.

Kako kaže, preko poznanika stupili su u kontat i prihvatio je da se vidi sa njima.

Ilija objašnjava da je od dana kada je napadnut, više od zatvorske kazne želio njihovo priznanje i pokajanje za sve.

– Iznenadili su me roditelji napadača jer su došli sa njima. Mladići su na moje pitanje zašto su me pretukli samo pogli glave i rekli: ‘Ne znamo šta da ti kažemo, žao nam je’ – navodi Ilija. On dodaje da su mu roditelji mladića rekli kako su odmah po nemilom događaju, Stojan i Nikola otišli svojim kućama i roditeljima priznali šta su uradili. Ujutru su u pratnji roditelja otišli u policijsku stanicu i priznali krivicu.

Ilija kaže da nije znao da su se mladići sami predali i da je to najviše i promenilo njegov stav prema cijeloj situaciji.

– Ja ostajem pri tome šta su oni sve to veče rekli rekli i da su uradili sve što su uradili, ali njih dvojica tvrde da namjera nije bila mržnja prema homoseksualcima, već pomračenje svijesti u kojem su su, kako kažu, samo željeli da me uvrede. To me možda i više brine, jer ne mogu da shvatim takav akt bezrazložnog nasilja? – nastavlja Ilija.

Pretučeni muškarac kaže da su porodice dva nasilnika kod njega došle “potpuno skrhane bolom” i da su mu ponudile vansudsku nagodbu kojom je nadoknađena sva materijalna i nematerijalna šteta koja je njemu i njegovoj supruzi nanijeta.

– Kažu da iskreno žale zbog incidenta – kaže on i dodaje:

– Kao žrtva ovog sukoba, prihvatam pruženu ruku i opraštam napadačima, prije svega jer vjerujem da je život pred njima, pošto se radi o mladim ljudima koji do sada nisu imali sukobe sa zakonom, a svoje iskreno kajanje pokazali su svojim postupcima, a ne samo riječima.

Ilija je za kraj rekao da je sve ostalo sada u rukama advokata, te da se nada da će ih vidjeti još nekoliko puta, jer smatra da je cijeli slučaj ostavio i na njih trajne posljedice, ne samo na njega, te da i dalje osjeća bolove fizičke, ali i psihičke zbog svega što se dogodilo.

Ko su napadači na Iliju?

Na Iliju su u piceriji nasrnuli Nikola Jovović (26) iz Kragujevca i Stojan Katanić (26) iz Beograda. Njih dvojica su ubrzo uhapšeni, ali su ekspresno sklopili sporazum sa tužilaštvom i dobili su uslovne kazne. Jovović je dobio samo uslovnu kaznu od godinu dana sa rokom praćenja od tri godine, za krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda sa nasilničkim ponašanjem, dok je Stojan Katanić dobio svega osam meseci uslovne sa rokom praćenja od dvije godine za nasilničko ponašanje.

Jovović je taj koji je Iliji zadao više udaraca pesnicom po licu i glavi, a prema nezvaničnim informacijama, on je sin poznatog kragujevačkog privrednika i ranije nije osuđivan.