Kultura

Daun sindrom centar Banjaluka učestvuje na inkluzivnom festivalu „Art zona za sve“ u Zaječaru

Daun sindrom centar Banjaluka učestvuje na četvrtom Međunarodnom inkluzivnom festivalu dječijeg i omladinskog stvaralaštva ,,Art zona za sve“, koji se održava u Dječijem centru u Zaječaru od 9. do 13 septembra.

Daun sindrom centar Banjaluka učestvuje na inkluzivnom festivalu „Art zona za sve“ u Zaječaru
Foto: RAS Srbija

Danas u 17 sati u Daunovom kafeu konobari će biti šest članova Daunovog centra Banjaluka, koji su se završili drugi nivo obuke „Pain“ tokom radno-rehabilitacionog programa u Zdravstveno-turističkom centru „Banja Vrućica“.

Sutra u 12 sati u sali Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije na tribini o socijalnom preduzetništvu psihoterapeut Zoran Jelić, upravnik Daun sindrom centra Banjaluka, prezenotvaće rehabilitacioni program „Pain“, čiji je cilj da se osobe sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta, da se radno osposobe i socijalno integrišu.

Istog dana, u 20 sati u Dečijem centru u Zaječaru polaznici škole glume za osobe sa Daunovim sindromom izvešće predstavu „Mali princ“.  Organizator prve škole glume za osobe sa Daunovim sindromom u Republici Srpskoj je Daun sindrom centar Banjaluka, a vodi je  Aleksandra Spasojević, glumica i reditelj iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Predstava „Mali princ“ premijerno je izvedena 8. septembra u Banjaluci, a posvećena je Ariju Livneu, jednom od zasužnih što Daun sindrom centar Banjaluka postoji i opstaje. Izvedbu u Zaječaru članovi banjalučkog centra za osobe sa Daunovim sindromomo posvetili su Zdravstveno-turističkom centru „Banja Vrućica“.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od početka podržava aktivnosti Daunov sindrom centra iz Banjaluke na uspostavljanju saradnje sa srodnim organizacijama i institucijama u Srbiji, kao i sve druge aktivnosti vezane za ovu saradnju u cilju pomoći osobama sa Daunovim sindromom.

Uz podršku Predstavništva, u januaru ove godine potpisan je sporazum o saradnji između Udruženja Daun sindrom iz Beograda, Daun sindrom centra iz Banje Luke i Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd.

Predstavništvo je podržalo Nedelju Daunovog sindroma BeogradBanjaluka, koja je održana u martu ove godine u oganizaciji Daun sindrom centra iz Banjaluke, Udruženja Daun sindrom iz Beograda i Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd.