Društvo

DAUNOV SINDROM NIJE PREPREKA Petar radi u vrtiću kao pomoćni kuvar u koji je nekad išao

U BiH živi više od hiljadu osoba sa Daunovim sindromom, međutim neznatan broj njih je zaposlen. “Power” je naziv projekta koji je osobama s invaliditetom pružio priliku za posao i šansu da pokažu društvu koliko mogu biti korisni.

DAUNOV SINDROM NIJE PREPREKA Petar radi u vrtiću kao pomoćni kuvar u koji je nekad išao
Foto: N1/RAS Srbija

Njih 11 radi svoj pripravnički angažman na području Mostara i Sarajeva u različitim preduzećima, ustanovama i organizacijama.

U 8 sati započinje Petrov radni dan. Svako jutro s uzbuđenjem i radošću ide ka svom radnom mjestu. Posao je dobio kao pomoćni kuvar u dječjem vrtiću u koji je i sam nekad išao. Ovo je njegovo prvo radno iskustvo. Svoju radost zbog zaposlenja kaže ne može opisati.

Ovdje mi je odlično, super ambijent, ugodno se osjećam, ovo je za mene uspjeh u životu – rekao je Petar Krešimir za N1.

Završio je osnovnu i srednju školu, a želja mu je uvijek bila postati kuhar. Svaki dan u kuhinji vrijedno radi po četiri sata. Otkriva šta je danas na meniju.

– Riža i piletina, mada djeca najviše vole makarone – kazao je.

Petar dokazuje da Daunov sindrom za njega nije prepreka u obavljanju radnih zadataka. Kaže, ko želi raditi – za njega uvijek ima posla.

– Može uzeti lopatu i krampu, ima se šta iskopati. Nije sve u novcu ima nešto u ljubavi, porodici, u zajedništvu – dodao je.

Pored Petra, još deset osoba sa invaliditetom dobilo je zaposlenje. Svoj pripravnički staž u trajanju od jedne godine obavaljaju u različitim kompanijama i organizacijama. U dječjem vrtiću u kojem radi Petar nadaju se da će tu ostati i po okončanju pripravničkog staža.

– Prvo njih treba osnažiti u njihovom uvjerenju da oni uistinu mogu raditi, jer cijela poruka društva je da ne mogu i da ne znaju, a onda kad dođu treba im pokazati da se tretiraju kao i svi drugi zaposleni, tako da smo mi s Petrom jako zadovoljni, on nam je jedna nova nota radosti u poduzeću – kazala je Danijela Kegelj, direktorka Dječijih vrtića Mostar.

Saradnja između poslodavaca i osoba sa invaliditetom omogućena je u okviru projekta “Power” koji finansira Evropska unija, a sprovodi Karitas Bosne i Hercegovine. U pitanju je kratkoročna prilika osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina i sticanje radnog iskustva.

Međutim Petar se nada da njegova sreća neće kratko trajati, jer na putu zapošljavanja, osobe s invaliditetom kaže često nailaze na mnoge stigme i predrasude.

(N1)