Gradovi

David najbrži u Foči: Prvi put u Ćehotini za Krst časni plivalo 36 odvažnih plivača (FOTO)

U prvom plivanju za Časni krst na rijeci Ćehotini u Foči učestvovalo je 36 odvažnih plivača, među njima i dvije žene, a prvi do krsta je doplivao dvadesetogodišnji David Drakul.

David najbrži u Foči: Prvi put u Ćehotini za Krst časni plivalo 36 odvažnih plivača (FOTO)
FOTO: SRNA

Na temperaturi vazduha ispod nule, u prisustvu velikog broja vjernika, plivalo se na dijelu vodotoka u blizini Gradskog stadiona, do kojeg se došlo u svečanoj litiji, a nakon liturgije u Hramu Svetog Save.

Načelnik opštine Milan Vukadinović uručio je pobjedniku prvog plivanja u Foči Davidu Drakulu veliki uramljeni krst.

– Prvi put plivam, malo je hladno, ali se tijelo brzo priviklo na hladnoću. Plivao sam za sve moje sugrađane, ovo je velika svečanost i takmičenje je u drugom planu – rekao je pobjednik David Drakul

Za Časni krst je zaplivao i sveštenik Darko Đogo, koji je poslije toga ispričao da je ovo praznik kada se preobražava priroda voda i sve ono što je u čovjeku.

– Preobražavamo se iz bića koja žele toplotu, komfor, sigurnost u bića koja su u stanju da uz blagodat i pomoć Božju nadiđu sebe i mislim da je to jedini put, jer svako od nas ne bi ništa uspio da ne zahvali Bogu. Za mene lično ovo je bio prije svega momenat preispitivanja sopstvenog života, sopstvenih mogućnosti i saznanja da sam prosto bez Hrista ništa, a u Hristu mogu sve, kako kaže apostol Pavle -rekao je Đogo.

On je naglasio da je takmičenje bilo ne u drugom, nego u trećem planu i preporučio je sugrađanima da narednih godina učestvuju u plivanju.

Pročitajte još

Među 36 učesnika su i dvije žene – Slađana Radović i srednjoškolka Ana Puhalo.

– Žene su mi uvijek bile inspiracija i zato sam danas ovdje, ne bih se ni prijavila da nisam prije vidjela kako žene u plivaju na ovoj manifestaciji. Drago mi je što je prvi put ovo organizovano u mom rodnom gradu i nadam se da ću učestvovati i narednih godina”, rekla je šesnaestogodišnja Puhalo.

Plivanje za Časni krst zajedno su organizovali Crkvena opština i lokalna uprava.

Načelnik opštine Milan Vukadinović istakao je da su svi učesnici plivanja pobjednici. – Velika je čast i zadovoljstvo što se u Foči prvi put plivalo za Časni krst. Ponosan sam na sve učesnike i svi su pobjednici, ovo će postati tradicija. Idemo sada da pozdravimo i podržimo plivače u Miljevini, gdje su prošle godine mještani prvi krenuli na području naše opštine u ovu aktivnost – rekao je Vukadinović.

Prihvati notifikacije