Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DEBATA PRED IZBORE Plenkovićev zanimljiv odgovor na pitanje da bira između Komšića i Dodika

Svijet
Autor:

Foto: Dimitris Tosidis/EPA

Građani Hrvatske u nedjelju biraju novu vlast na opštim izborima, a sinoć su se u prvoj TV debati na RTL sučelili aktuelni premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković i lider SDP Restart koalicije Davor Bernardić.

Opšti utisak analitičara je da je Plenković bio bolji, što nije iznenađenje, ali se Berbardić za okršaj s premijerom dobro pripremio.

Pandemija korona virusa i s njom povezane teme su dominirale. Bernardić je tako rekao kako se strani mediji čude Plenkoviću jer ne ide u samoizolaciju, kako je aktuelna vlast ugrozila sezonu jer je otvorila granicu s BiH, a Mađarska i Slovenija će zatvoriti granicu Hrvatskoj.

– Ja ne bih otvorio granicu s BiH, ne bih dozvolio otvaranje klubova. Mi smo napravili strategiju. Mi imamo protokole, odgovorna smo stranka, to smo predstavili u aprilu. Niste napravili protokole, nespremni smo za drugi talas. Štab je počeo donositi političke odluke koje zadiru u ustavna prava. Očito ide po instrukciji u Banske dvore – rekao je Bernardić.

Plenković je odgovorio kako su ljudi u Hrvatsko štabu osigurali zdravlje, a kako opozicija nije osigurala ništa.

– Mi smo reagovali na vrijeme, osigurali plate, spasili poslodavce. Danas imamo više radnika nego krajem februara. Danas je zaposlenost u Hrvatskoj veća nego u februaru, nezaposleni su oni koji nisu sezonski zaposleni – odgovorio je Plenković.

Bernardić je odgovorio i na pitanje koje bi mu bilo prvo putovanje u inostranstvo kao premijeru, a odgovorio je da je to u Sloveniju.

– To je država s kojim smo partneri, a vrijeme je da budemo i prijatelji. Unutar EU Hrvatska i Slovenija imaju najmanji uticaj. Potreban nam je zajednički nastup, kao što to čine zemlje Beneluksa, Višegradske skupine i Skandinavije. Ne bježim od odlaska u Srbiju, naš interes je mir u regiji i stabilnost. Moramo biti lideri u regiji, a posvađani smo sa svim susjedima, nikada nismo bili u gorim odnosima sa Srbijom i BiH – odgovorio je.

Plenković je pak kazao kako bi otišao u bilo koju susjednu zemlju, a on je dobio pitanje ko mu je bliži – Željko Komšić ili Milorad Dodik.

– Dragan Čović. Ne želimo da se izigrava slovo ni duh Dejtonskog sporazuma, želimo da Hrvati imaju legitimnog predstavnika – odgovorio je Plenković.

Bernardić je kazao kako dok je Čović bio član Predsjedništva nije bilo problema. Kada je postao Komšić, došlo je do problema.

– Nije u duhu Ustava da jedan narod drugome bira predstavnika. Ali to su problemi koje bi trebala rješavati BiH, bez uplitanja sa strane. Zašto Hrvatima BiH niste osigurali entitet? Treba nam tailor made rješenje za BiH – zaključio je Bernardić, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO