Politika

"PODRŽAVAMO DEJTONSKI STATUS SRPSKE" Lavrov je OVO poručio uoči posjete BiH

Rusija je uvjerena da je Dejtonski sporazum zadržao aktuelnost, a njegova osnovna načela omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbjednosti, kao i razvoj.

"PODRŽAVAMO DEJTONSKI STATUS SRPSKE" Lavrov je OVO poručio uoči posjete BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je posjetom Atini započeo posjetu regionu Balkana.

Lavrov je da Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske i njena ustavna ovlašćenja, te smatra da treba da bude revidirano prisustvo Кancelarije visokog predstavnika čija je funkcija odavno iscrpljena.

Lavrov je istakao da Rusiju sa Srpskom ujedinjuju bliske istorijske i kulturne veze. Cijenimo, zaista, bratsko uzajamno razumijevanje koje postoji između nas – rekao je Lavrov za Glas Srpske.

On je naveo da Rusija ne prepoznaje nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH, te je dodao da je njegova funkcija odavno iscrpljena.

Lavrov je istakao da nema dovoljno razloga za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt vijeka uspješno obezbjeđuje mir, bezbjednost i stabilnost u BiH i regionu. Štaviše, trajna vrijednost mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbijedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacinalnog interesa.

– Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH – naglasio je Lavrov.

On je naglasio da su bilo kakve promjene Dejtoskog sporazuma prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom. Ono što zaista treba da bude revidirano to je prisustvo Кancelarije visokog predstavnika – naveo je Lavrov.

Lavrov, koji će u okviru turneje po regionu posjetiti i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok je njegova posjeta Hrvatskoj otkazana, istakao je da Hrvatska zemlja, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, snosi svoj dio odgovornosti za njegovo sprovođenje, iako je “kao malo ko zainteresovana za realizaciju njegovih osnovnih postulata”.

Dodao je da je Rusija spremna da pruži svaku vrstu podrške u vezi sa tim pitanjem.

Pročitajte još

– Načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakih prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbjednosti, kao i razvoj – istakao je Lavrov u intervjuu za Večernji list.

On je izrazio uvjerenje da su i Rusija i Hrvatska zainteresovane za jačanje međunarodnog mira, bezbjednosti i stabilnosti, za održivi razvoj i političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba.

– Region jugoistočne Europe ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih učesnika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima – rekao je Lavrov.