Svijet

Delta plus OTKRIVEN U 44 ZEMLJE: Virusolog otkriva sve o najnovijoj mutaciji korone

Nova mutacija korona virusa, soj delta plus, koji je registrovan u najmanje 44 zemlje širom svijeta, polako se približava Balkanu.

Delta plus OTKRIVEN U 44 ZEMLJE: Virusolog otkriva sve o najnovijoj mutaciji korone
FOTO: OLIVER BUNIĆ, AP, VIRGINIA MAY/RAS KOMBO

Naime, riječ je o varijanti virusa koji je prvi put viđen u Evropi u martu ove godine, ali je javnost za njega saznala tek ljetos.

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica za “Blic” otkriva kakav je zapravo ovaj soj, kao i da li ima registrovanih slučajeva u Srbiji.

– Delta plus soj je mutacija trenutnog delta soja, koji je najzastupljeniji u svijetu. Dijagnostifikovan je na osnovu molekularnih testova gdje je viđeno da se razlikuje po tome što on sadrži genetske promjene u S proteinu u odnosu na delta soj – navodi dr Kuljić Kapulica.

Dodaje da kada se pojavi novi virus, dalje je potrebno ispitati da li je on, kako ona navodi, značajan ili ne.

Pročitajte još

Imamo četiri varijante virusa, od kojih su najznačaniji alfa, beta, gama i delta. Kada se otkrije novi soj, neophodno je da se dalje ispituju njegove konsekvece odnosno da li je on “značajan” ili nije i da li ima promjene koje se događaju u prirodi.

Dr Kuljić Kapulica dodaje da, kada se kaže “značajan” virus, odnosi se na to koliko se brzo taj virus širi u odnosu na druge, da li taj soj daje težu ili lakšu bolest, da li vakcina djeluje na taj soj, kao i da li antivirusni lijekovi uspijevaju da se izbore u borbi sa novim sojem.

Na osnovu onoga što strani stručnjaci objavljuju, delta plus se smatra izuzetno zaraznim. Jedan od potencijalnih rizika koji je izazvao zabrinutost u medicinskoj zajednici je taj što bi nova varijanta mogla da zaobiđe imunitet strečen vakcinom ili ranijom infekcijom.

Međutim, trenutno nema podataka o tome da li je i koliko ova varijanta prenosivija od drugih, piše “Indija Tajms”, tako da je ovaj soj za sada razlog za zabrinutost, ali ne i za paniku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije