Kolumne

Demokratija

Govoriti o demokratiji u Bosni i Hercegovini isto je kao pričati o piletu sa tri noge.

Demokratija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dakle, ne postoji. No, filozofi kažu da strašnim vjerovanjem u nešto što ne postoji, mi to stvaramo. Tako nas političari godinama ubjeđuju da živimo u demokratskom društvu, da smo počeli i sami da verujemo u to.

Možda bismo i povjerovali do kraja da nas ne podsjećaju svakodnevno svojim postupcima u kakvom sistemu mi zapravo živimo. A živimo u tri jednopartijska sistema u kojima, umjesto običnog čovjeka, glavnu riječ ima vođa partije. Njima je dato na volju da se igraju demokratskog društva, jer zbog postojećeg uređenja Bosne i Hercegovine demokratija po definiciji nije moguća i svi su diskriminisani. Počevši od Ustava BiH koji priznaje samo tri konstitutivna naroda, kao i mnogih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene, gdje vidimo potpuno odsustvo demokratije.

Ako pogledamo kamen temeljac svake demokratije, a to su izbori, BiH pri izborima za Predsjedništvo i predlaganju za Dom naroda Parlamentarne skupštine diskriminiše sve svoje građane, i konstitutivne narode, i nacionalne manjine, i one koji se ne izjašnjavaju o svojoj nacionalnosti.

Pročitajte još

Imamo potpuno odsustvo političke volje i kulture. Volja ne postoji, jer vođama odgovara nedemokratsko društvo za lakše manuplacije. Pokazatelj odsustva političke kulture jeste i činjenica da civilno društvo, građanska participacija, aktivizam i kritičko promišljanje nisu od poželjnjih oblika djelovanja u našoj državi.

Najbolji primjer za to su Pravda za Davida i Pravda za Dženana, gdje su građani svojim aktivizmom ukazali na sve rupe ovog sistema, počevši od pravosuđa do nadležnih ministarstava.

Političkim elitama očigledno ne odgovaraju građani koji upražnjavaju svoja osnovna ljudska prava i slobode. A kada uskratite čovjeku njegov identitet na ovaj način, onda je teško govoriti o demokratiji. Najbolji čuvar demokratije je sam čovjek, a ako njemu nije dozvoljeno da bude slobodan, ako su mu uskraćena prava, na čemu onda da se temelji demokratija?!