Digitalna Srpska

DENIS JE PRVI HRVATSKI BIOHAKER Mladić ima ČIP U RUCI i planira da ugradi još jedan

Denis Periša (36) iz Šibenika, uskoro bi umjesto karticama račune mogao da plaća prstom, odnosno, naslanjanjem ruke na POS uređaj.

DENIS JE PRVI HRVATSKI BIOHAKER Mladić ima ČIP U RUCI i planira da ugradi još jedan
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/FACEBOOK

On je, naime, u dnu palca ugradio čip koji će mu to omogućiti.

Riječ je o uređaju veličine zrna pirinča, a njegova ugradnja trajala je pet minuta.

Riječ je o NFC uređaju, on je ‘piši-briši’ čip na koji može da se stavi nekakav podatak i kasnije očitava. Šta god se na njega instalira, on odgovara s informacijom. Trenutno nema ništa na njemu, ali čekam dogovor s bankom da mi odobre plaćanje pomoću njega. To ćemo prvo uraditi. Mislim da se ne kosi s nikakvim hrvatskim zakonima. Plaćanje zapravo ide preko posrednika, u mom slučaju preko Gugl peja. Kartice su kriptovane pa se novac ne može direktno skidati preko čipa, nego samo preko posrednika – objasnio je Periša za 24sata.hr.

Čip je kupio prije 7-8 mjeseci, ali mu je trebalo neko vrijeme da se odvaži i ugradi ga ispod kože.

'Ja sam prvi hrvatski kiborg': Denis Periša (36) na blagajnama bi uskoro mogao plaćati rukom

'Ja sam prvi hrvatski kiborg': Denis Periša (36) na blagajnama bi uskoro mogao plaćati rukomViše na http://bit.ly/312GhmE

Posted by 24sata on Wednesday, October 9, 2019

– Ugradio sam ga kod hirurga u Zadru, cijeli postupak je trajao pet minuta. Nije se ni on nikad susreo s ovakvim zahtjevom. Do njega sam došao preko prijatelja koji mu nisu ništa rekli osim da želim da stavim implant. Kad sam došao do njega i kad je shvatio o čemu je riječ, nije ni sam znao kako će to izvesti. Stoga smo zajedno gledali videe na internetu. Postupak je kao da vadiš krv, iako je malo šira injekcija. Čip uopšte ne osjećam u ruci. Prvog dana, kad je prestalo djelovanje lokalnog anestetika, osjetio sam utrnulost, ali sutradan sam već na krovu stavljao kablove – objasnio je.

Kaže da ima i ljudi koji sami sebi ugrađuju male čipove, ali se on nije usudio.

– Inače, dok ga nisam ugradio nisam ni znao radi li to uopšte. Dobio sam taj paketić i htio sam da ga testiram prije nego što ga stavim pod kožu. Raspakovao sam sterilnu iglu i htio da stavim nešto na čip da vidim radi li to. Probao sam da ga naslonim na mobilni, ali kako je čip bio u zaštitnoj cevčici, signal se nije probio – kaže Periša dodajući kako je cijena ovakvog čipa, male staklene kapsule, oko 1000 kuna (oko 135 evra).

Preporuka je da se stavi na dno palca ili bočno na šaku kako bi kapsula bila sigurna, rekao je.

Objasnio je da ga je naručio preko stranice ‘Dangerous Things’ (Opasne stvari), ali ističe da će njemu trebati još jedan.

– Ovaj drugi koji planiram da stavim je FRID i on se može isprogramirati da, primjera radi, otključava i zaključava vrata – pojašnjava.

Njegova fascinacija računarima, tehnologijom i svjetom interneta traje od sredine devedesetih, kad su se u domovima pojavili prvi lični kompjuteri.

Na pitanje šta su mu bližnji rekli za ugradnju čipa, odgovorio je: “Majka je znala da sam ‘vragolast’ čim sam se rodio. Na informaciju da ću ugraditi čip samo je zakolutala očima.

Periša umjesto prvog hrvatskog kiborga preferira naziv biohaker, jer oni mijenjaju svoje tijelo kako bi postigli neku jednostavnost življenja.