Biznis

DESET NAJVEĆIH EKONOMIJA SVETA Jedna zemlja više nije na listi

SAD, Kina, Japan i Njemačka i dalje zauzimaju prva četiri mjesta kao najveće svjetske privrede, dok su neke zemlje napredovale ili nazadovale na listi.

DESET NAJVEĆIH EKONOMIJA SVETA Jedna zemlja više nije na listi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pandemija Covid-19 poljuljala je rang listu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji, piše Blic.

Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan, Njemačka i dalje zauzimaju prva četiri mjesta kao najveće svjetske privrede, dok su neke pojedine ekonomije napredovale ili nazadovale na rang list kao rezultat pandemije, piše Aldžazira.

Jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC, urađena na osnovu ekonomskih proekcija Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), prenosi Tanjug.

Američka TV stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) iz 2019. godine, izraženom u dolarima, s procjenama BDP za prošlu godinu iz izvještaja MMF Svjetski ekonomski izgledi.

Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može precijeniti ili potcijeniti stvarnu ekonomsku vrijednost, napominje se u prilogu.

Sjedinjene Američke Države su zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija svijeta, pri čemu se njihov nominalni BDP spustio na 20.900 milijardi dolara, sa 21.400 milijardi dolara prethodne godine.

Nasuprot tome, drugoplasirana Kina bilježi rast nominalne vrijednosti BDP na 14.700 milijardi dolara prošle godine sa 14.300 milijardi dolara godinu ranije.

Japan je ostao treća najveća svjetska ekonomija u 2020. godini, s BDP procijenjenim na 5.000 milijardi dolara (5.100 milijardi dolara u 2019. godini), dok je na mjestu broj četiri Njemačka, čija je ekonomija zadržala vrijednost od 3.800 milijardi dolara.

Indija, peta najveća svjetska privreda u 2019. godini, pala je prošle godine na šesto mesto, iza Velike Britanije, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obe zemlje pao sa nivoa od 2.800 milijardi dolara prije dvije godine na 2.700 milijardi dolara lani.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska, s nominalnim iznosom BDP od skoro 2.600 milijardi dolara (2.700 milijardi dolara u 2019. godini), a osma je Italija, s vrijednošću ekonomije od približno 1.900 milijardi dolara (2.000 milijardi dolara u 2019. godini).

Brazil, koji je 2019. godine bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke, ustupivši mjesto Kanadi, čiji je BDP procijenjen na 1.600 milijardi (1.700 milijardi dolara prethodne godine).

Na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda svijeta ušla Južna Koreja s BDP od 1.600 milijardi dolara u 2020. godini.

Prihvati notifikacije